Руснаците се страхуват, че границата може да се затвори „завинаги“ след заповедта на президента Владимир Путин за „частична“ мобилизиация. Един от останалите изходи е финландският пропускателен пункт Ваалимаа.

Десетки коли и автобуси с руски регистрационни номера са подредени на границата, предаде АФП. Пътниците им се надяват да избягат във Финландия, преди да е станало твърде късно.

Все повече руснаци купуват жилища в Турция на фона на мобилизацията в Русия

"Много хора се страхуват", казва Олег, собственик на бар от Москва, който току-що е преминал от финландската страна.“

"Мобилизацията е първият знак, че може да се случи нещо по-лошо", заяви той.

Олег се опасява, че границата може да се "затвори завинаги" и руснаците "да заживеят в тоталитарна държава, в която няма да могат да правят нищо".

"Живея в страна, която всеки ден потъва все повече", обяснява той.

Кадри от дрон показват километрични опашки на руско-грузинската граница (видео)

В понеделник Финландия съобщи, че през уикенда в страната са пристигнали повече руснаци, отколкото през който и да е друг уикенд досега през тази година - около 17 000 влизания.

На 23 септември Хелзинки обяви, че планира да "ограничи значително влизането на руски граждани" и ще финализира решението през "следващите дни".

Въпреки че ограничението все още не е в сила, граничната служба заяви, че е готова да приложи новите правила "в рамките на един ден".

Хиляди руснаци бягат в Монголия от мобилизацията

Очаква се финландското правителство да заседава днес, за да реши кога ще влезе в сила решението.

По-рано тази седмица финландската гранична охрана заяви, че се подготвя за "трудни развития" в хода на развитието на ситуацията.

"Възможно е при ограничаване на пътуванията да се увеличат опитите за незаконно преминаване на границата", заяви говорител.

През юли Финландия прие нови изменения в Закона за граничната охрана. Така страната улеснява изграждането на по-здрави огради по 1300-километровата източна граница с Русия.

МВнР: Българските граждани спешно да напуснат Русия

В настоящия си вид финландските граници се охраняват предимно с леки дървени огради. Единствената цел и капацитет на тези огради е попречат на добитъка да се отклони към грешната страна.

Във вторник финландската гранична охрана заяви, че според нея ще бъде необходимо да се изградят 130-260 км огради във високорискови райони.

"Самата физическа ограда е незаменима в ситуация на влизане в голям мащаб, като действа като преграда и елемент на отклоняване на вниманието на потенциални тълпи", се казва в изявление на граничната охрана.

За изграждането на оградата все още е необходимо политическо решение.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм