Съд в Париж постанови днес, че Туитър трябва да разкрие мерките си за борба с речта на омразата. Това е едно от няколкото дела, в които се решава дали френската съдебна система има юрисдикция над американския гигант в областта на социалните медии, съобщава АФП.

Базираната в Ирландия компания Twitter International обжалва решение от юли, с което ѝ се нарежда да сподели документи и подробности за френския си екип за модериране и данни за техните дейности срещу речта на омразата.

Делото беше заведено от няколко антидискриминационни групи заради това, че, според тях, компанията отдавна не успява да модерира правилно публикациите.

В четвъртък апелативният съд потвърди първото решение и освен това нареди на Туитър да плати 1 500 евро на групите, включително SOS Racisme, SOS Homophobie и Международната лига срещу расизма и антисемитизма (Licra).

В друго дело в Париж три жертви на терористични нападения, които са били подложени на онлайн тормоз, съдят Туитър във Франция.

Те твърдят, че компанията е виновна за неуспеха на делата им срещу натрапниците, тъй като не е предоставила поисканата от разследващите информация за самоличност.

Гражданите ще получават известие, когато някой им гледа личните данни

По това дело ръководителят на Туитър Франция Дамиен Виел заяви пред съда миналата седмица: "Аз отговарям за бизнес развитието на Twitter и нищо повече".

Тик Ток е най-популярният уебсайт на 2021 г.

Предоставянето на данни на властите е „зависело от добрата воля на Twitter International, който е извън френската юрисдикция и може да реши дали да сътрудничи или не", добави адвокатът му Карим Бейлуни.

В друг случай във Версай Туитър Франция съобщи, че не може да изпълни полицейско искане за информация за хора, които са отправили обиди и заплахи към държавен служител.

Кибератаките са най-голямата заплаха за бизнеса в световен мащаб

Местният офис заяви, че не съхранява никаква информация, а всички данни се обработват от европейската компания-майка на групата, базирана в Ирландия.

Прокурорите обаче са поискали глоби в размер до 75 000 евро както срещу Twitter France, така и лично срещу управителя Виел. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук