Над 50% от децата влизат в социални мрежи поне пет пъти на ден. Най-използван от тях е Тик Ток, следван от Снапчат и Фейсбук. Това показват резултатите от проучване на Държавната агенция за закрила на детето`и Черноморска академия за сигурност проведено с 1273 ученици в шести, седми и осми клас на територията на община Варна.

Освен използването на социални мрежи, близо 70% от децата са в интернет пространството всекидневно между един и три часа. 25% са в интернет пет и повече часа на ден. Почти 100% от децата сърфират през мобилен телефон. Всички са посочили, че следват най-вече актуалните за тях инфлуенсъри и ютубъри.

Положителна е тенденцията на увеличаване на учениците, които са запознати с настройките за поверителност – над 80%, като 38% са научили от родителите си за какво се използват тези настройки. 62% от децата споделят, че обсъждат с родителите си как да сърфират безопасно, а 20% говорят по темата само с приятели.

На въпрос дали са изпадали в ситуация на дискомфорт в нета, 75% отговарят, че не са. 14% са били жертви на кибертормоз.

Близо 90% от учениците разбират за тормоз в онлайн пространството публикуването на снимки и видеа, които могат да ги злепоставят. Половината от анкетираните деца прибавят към това и изнудване за нещо, както и разпространяване на слухове.

55% от учениците играят в мрежа с хора, които не познават. 66% са получавали покани за приятелство от непознати, 22% споделят, че поканите от непознати са за срещи на живо с тях. Към 21% от децата са отправяни предложения за подаръци от непознати. 34% познават хора с фалшиви профили в социалните мрежи. Същият процент анкетирани признават, че самите те са обиждали други деца онлайн.

Проучването сред учениците на територията на община Варна за безопасност в интернет е второто, което Държавната агенция за закрила на детето заедно с Черноморска академия за сигурност реализират. Миналата година такова беше проведено и в София. Тази година предстоят проучвания с деца по темата за кибертормоза и в други области на страната.