Министрите на отбраната на ЕС ще проведат днес среща, за да обсъдят план за доставка на боеприпаси за Украйна на стойност един милиард евро, тъй като съюзниците на Киев са подложени на все по-голям натиск да увеличат доставките за военните действия там.

Критичният недостиг на боеприпаси в Украйна ще бъде водеща тема на срещата в Стокхолм, където европейските лидери ще се опитат да попълнят запасите от хиляди 155-милиметрови гаубични снаряди, които силите на Киев изстрелват всеки ден в борбата си срещу продължаващата руска офанзива.

Ален Берсе: Швейцария няма да изнася оръжия за Украйна

Сраженията бушуват около източния украински град Бахмут, а президентът Володимир Зеленски предупреди, че ако градът падне, Москва ще получи "открит път" за настъпление по-навътре в страната.

"Разбираме, че след Бахмут те могат да продължат напред. Те могат да отидат в Краматорск, могат да отидат в Славянск, след Бахмут за руснаците ще се отвори път към други градове в Украйна, в посока Донецк", каза Зеленски в интервю за Си Ен Ен, което ще бъде излъчено днес в САЩ.

По време на посещението си в Канада във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подчерта решимостта на Европа да отблъсне руската агресия.

Китайският външен министър предупреждава за потенциален конфликт със САЩ

"Никога няма да приемем една военна сила с фантазии за империя да прекарва танковете си през международна граница", заяви Фон дер Лайен в обръщение към канадския парламент.

Но доклад, публикуван във вторник във в. "Ню Йорк Таймс", в който се твърди, че американски служители са се запознали с нова разузнавателна информация, според която "проукраинска група" стои зад миналогодишния саботаж на газопроводите "Северен поток", може да повдигне трудни въпроси сред съюзниците.

Лавров: Доставяно за Украйна оръжие е заминало към горещи точки в чужбина

Високопоставеният украински служител Михайло Подоляк отхвърли доклада, като заяви, че страната "няма нищо общо с инцидентите в Балтийско море". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм