Протестиращи в Грузия се обявявиха срещу предложен законопроект, смятан за задушаващ свободата на печата, предадоха световните агенции.

Законът, който беше приет на първо четене, ще изисква медиите и неправителствените организации, които получават над 20% от финансирането си от чуждестранни източници, да се регистрират като „чуждестранни агенти“.

Международни организации изразиха загриженост във връзка с проектозакона, защото е в разрез с демократичното развитие на Грузия.

Масов бой в грузинския парламент заради „вдъхновен от Русия“ закон (видео)

Стотици хора вече дни наред протестират срещу предложения закон, а при обсъжданията в парламента се стигна и до физически сблъсък между законодатели. 

Руската държавна агенция ТАСС съобщи днес от Тбилиси, че има и ранени демонстранти.

Макар че президентката на Грузия Саломе Зурабишвили обяви, че ще наложи вето на закона, вносителите му твърдят, че той е необходим, за да има прозрачност в работата на институции, финансирани от представители на чужди държави.

Доставките на гориво във Франция са блокирани в знак на протест срещу пенсионната реформа

Парламентът може да отхвърли президентското вето.

В Русия закон за чуждестранните агенти е често използван за смълчаване на организации и медии, които са критични към правителството. Грузински активисти и представители на опозицията блокираха и двата входа на парламентарната сграда и скандираха „Не на руския закон!“, „Руснаци!“, „Роби!“.

Протестираща, малтретирана зад колоните на Министерския съвет, осъди МВР

САЩ и Европейският съюз предупредиха Грузия, че приемайки този закон ще навреди на перспективата си някога да се присъедини към ЕС и НАТО.

Президентът на страната Зурабишвили е отменила всички сови срещи в рамките на работното си посещение в САЩ заради митингите в Тбилиси. Тя подкрепи протестиращите.

Обръщам се към вас, които стоите тази вечер на „Руставели“, където и аз неведнъж съм стояла. Днес стоя в Ню Йорк, а зад мен е Статуята на свободата. Това е символ, за който Грузия винаги се е борила, в името на който достигнахме до днешния ден. Аз съм с вас, защото днес вие представлявате свободна Грузия“, каза Зурабишвили във видеобръщението си. 

Жестоки сблъсъци между полиция и протестиращи в Гърция (видео)

Полицията в Грузия използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръсне протест пред парламента срещу проектозакон за "чуждестранните агенти", предаде Ройтерс.

Журналисти на Ройтерс в столицата Тбилиси видяха полицаи с щитове за борба с безредиците да извършват арести по протежение на главната улица "Руставели", минаваща през центъра на града.

Часове по-рано полицията влезе в сблъсъци с демонстранти, някои от които хвърляха бутилки със запалителна течност и камъни. След това множеството се събра пред парламента, където някои хора събориха леките метални бариери, предназначени да държат хората далеч от сградата.

„Редуваха се да ме изнасилват“: Оцелели украинки разкриват как руските войници използват сексуалните нападения „като оръжие във войната“

В изявление Министерството на вътрешните работи съобщи, че има ранени и от двете страни след това, което нарече изключително насилствен протест, и заяви, че полицията ще реагира на нарушенията на закона.

Във вторник грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили потвърди подкрепата си за закона, като заяви, че предложените разпоредби относно чуждестранните агенти отговарят на "европейските и световните стандарти".

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел обаче заяви, че проектозаконът е "много лошо развитие" за страната и може сериозно да засегне връзките ѝ с ЕС.

Протест в защита на правата на транс и интерсекс хората (снимки)

Хиляди хора, някои от които развяваха знамена на ЕС и на Украйна, стояха пред парламента и слушаха как ораторите осъждат закона, който изисква всички организации, получаващи повече от 20 процента от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "чуждестранни агенти" или да бъдат подложени на значителни глоби.

Критиците твърдят, че той напомня на закон от 2012 г. в Русия, който оттогава се използва за разправа с инакомислещите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм