Доставките на горива от рафинериите във Франция бяха блокирани от стачкуващи работници в рамките на ден на повсеместни протести срещу плана на правителството за преразглеждане на пенсиите, съобщиха от профсъюза CGT, цитирани от АФП.

Рейтингът на одобрение на Макрон достигна тригодишно дъно

"Стачката започна навсякъде, тази сутрин бяха блокирани доставките от всички рафинерии", заяви Ерик Селини, координатор на клона на твърдолинейния профсъюз CGT, който миналата есен започна подобна блокада, в резултат на която бензиностанциите останаха без гориво.

Макрон: Ерата на френската намеса в Африка приключи, Франция има нова военна стратегия там

Припомняме, че правителството на Франция даде ход на остро оспорвания план за пенсионна реформа, който предвижда увеличаване на пенсионната възраст до 64 години, като заяви, че балансирането на счетоводната система трябва да бъде основен приоритет.

През последните седмици стотици хиляди хора стачкуваха или излязоха на улицата в пет отделни случая, за да протестират срещу предложените промени. Промените включват увеличаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години и увеличаване на броя на годините вноски, необходими за получаване на пълна пенсия. Правителството твърди, че промените са необходими, за да се премахне дефицитът в пенсионната система на Франция до 2030 г. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм