Рейтингът на одобрение на френския президент Еманюел Макрон достигна тригодишно дъно на фона на обсъжданата в страната пенсионна реформа, която предизвика масови протести в страната. Това показват резултатите от проучване, публикувано от социологическата служба IFOP, публикувано в неделя във вестник „Льо журнал диманш”, съобщават от БГНЕС.

Над 1 милион французи излязоха на протест (видео)

Само 32% от анкетираните французи са доволни от действията на Макрон като президент. Това е с 2 процентни пункта по-малко от преди месец. Представителят на социологическата служба Фредерик Даби отбеляза, че "с ниския рейтинг държавният глава плаща за така непопулярната в обществото пенсионна реформа". Обществената подкрепа на Макрон беше също толкова ниска преди пандемията от коронавирус през февруари 2020 г., според IFOP.

Рейтингът на популярността на френския премиер Елизабет Борн също падна с 3 процентни пункта до 29%, което е най-ниското ниво, откакто тя встъпи в длъжност. Проучването е проведено от 9 до 16 февруари, в него са участвали почти 2000 души над 18 години. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм