Французите излязоха на протест за пети път срещу пенсионната реформа в страната, предаде „Ройтерс”. По изчисления на най-големия синдикат във Франция в демонстрациите са се включили около 1,3 милиона души. Пенсионната реформа се смята за един от централните проекти на президента Еманюел Макрон. Правителството иска постепенно да повиши пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Синдикатите смятат проекта за несправедлив и брутален – и обявиха по-твърд подход. На 7 март обща стачка трябва напълно да парализира Франция. 

"Няма да карам автобус до 64 години. Това просто не е възможно. Има професии с трудни условия на труд, където не можеш да очакваш хората да работят до 64 години. Това е недопустимо.  Лесно му е на президента.  Той си седи на стола. Макрон може да работи до 70-годишна възраст, ако иска."

Макрон и Шолц единодушни за ролята на Франция и Германия в Европа

"Искам да живея в общество, което се развива. Не искам да се върна в каменната ера, в кроманьонските времена, когато са нямали пенсии.  Човешкият вид трябва да върви напред, а не общество да прави крачка назад."

Социологическите данни показват, че 7 от 10 французи са против планираното вдигане на пенсионната възраст.

Управляващите изчисляват, че реформата ще донесе близо 18 милиарда евро приходи в пенсионната система. Синдикатите смятат, че парите могат да дойдат и от допълнително данъчно облагане на свръхбогатите. Реформата вече се разглежда във френския парламент.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм