Френският президент Еманюел Макрон призова Франция и Германия да станат "пионери в полагането на нови основи" на Европа, предаде Франс прес, цитирани от БТА. Той изнесе реч в Сорбоната по случай 60 години от подписването на Елисейския договор между Германия и Франция, скрепил 18 години след края на Втората световна война приятелството между някога вражеските страни.

60 години от подписването на Елисейския договор

"Тъй като Германия и Франция проправиха пътя към помирението, те трябва да станат пионери на полагането на нови основи на нашата Европа", заяви френският държавен глава в присъствието на германския канцлер.

Той изтъкна необходимостта от изграждане на нов енергиен модел. "Европейският съюз е способен да се наложи трайно като геополитическа сила в сферата на отбраната, в космическата сфера и в сферата на дипломацията", допълни той.

Нови протести са планирани за днес във Франция срещу пенсионната реформа

Бъдещето на Европа се крепи на френско-германския локомотив, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц на церемонията.

"Бъдещето, също както миналото, почива на сътрудничеството между нашите две страни, които са локомотив на обединена Европа", заяви Шолц и окачестви "френско-германския мотор" като "машина за компромиси", която позволява "споровете и различните интереси да се трансформират в съгласувани действия".

Варшава: Отношението на Берлин към доставките на танкове „Леопард“ за Киев е неприемливо

Канцлерът подчерта необходимостта от суверенна Европа, от опазване на демокрацията от авторитарните сили, от единни усилия в съревнованието за модерни технологии, за добив на суровини, енергийни източници и пътуване в Космоса

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм