Полският министър-председател нарече днес "неприемлив" отказа на Берлин да достави тежки танкове "Леопард" на Киев, който настоятелно моли за такива, докато руските сили са в настъпление, предаде Франс прес.

"Отношението на Германия е неприемливо. Изтече почти година от началото на войната. Всеки ден умират невинни хора. Руските бомби опустошават украинските градове. Атакуват се граждански обекти, убиват се жени и деца", заяви Матеуш Моравецки пред агенция ПАП.

Фондът на ООН за населението (UNFPA) осигури мобилни родилни клиники в Украйна

Той говори два дни след среща на близо петдесет страни в американската база Рамщайн в Германия. Съюзниците на Украйна анонсираха там нови значителни оръжейни доставки за Украйна, но не успяха да се разберат за доставка на тежки танкове въпреки нееднократните настоявания на Киев.

Полският премиер каза, че очаква "ясно изявление" от Берлин, че разрешава изпращането на танкове "Леопард" германско производство от страни, които притежават такива. Полша заявява, че е готова да достави на Киев 14 такива машини и обсъжда въпроса с петнайсетина други страни.

Украйна съобщи за задържането на 7 руски агенти близо до Днепър

В случай че Берлин откаже да снабди Киев с танкове "Леопард", "ще създадем малка коалиция от страни, готови да дарят своя модерна техника, свои модерни танкове на Украйна, която е в затруднение", заяви Моравецки.

Вчера министрите на външните работи на трите балтийски страни призоваха Германия да достави "още сега" на Украйна тежки танкове "Леопард" и подчертаха, че "Германия като първа европейска сила носи специална отговорност в това отношение".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм