Директорът на UNFPA за Източна Европа и Централна Азия Флоранс Бауер заяви, че жените могат да раждат в отлично оборудвани фургони, като получат цялата необходима медицинска помощ, съобщават от БГНЕС.

Алексей Кузнецов пред Дарик: Генераторите са като въздуха за украинците в момента

"Имаме мобилни екипи. Разполагаме с мобилни клиники, в които жените могат да раждат буквално в нещо като модерен фургон, който може да се движи в зависимост от ситуацията по време на война", заяви Бауер пред Анадолската агенция.

От първия ден на войната UNFPA присъства на място и предоставя животоспасяващи услуги, по-специално на жените и момичетата, каза тя.

"Това включва например осигуряването на възможност за безопасно раждане, защото, разбира се, жените продължават да са бременни и трябва да получат цялата медицинска подкрепа, за да могат да родят в най-добрите условия въпреки ужасната ситуация", каза Бауер.

Среща на върха в Рамщайн: Западът е единен в помощта за Украйна, няма решение за германските „Леопарди“

UNFPA разполага с мобилни екипи с психолози, които обикалят различни райони на страната и подкрепят жени, които са станали жертви на насилие, каза тя.

Агенцията работи и в съседни държави, като Молдова, каза тя и добави, че предоставя различни услуги в областта на сексуалното репродуктивно здраве, насилието, основано на пола, и достъпа до семейно планиране на жени, идващи от Украйна.

Украйна съобщи за задържането на 7 руски агенти близо до Днепър

Бауер подчерта значението на възможно най-бързото възстановяване на мира, тъй като то е от основно значение за населението и по-специално за най-уязвимите групи като жените и момичетата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм