Певецът Алексей Кузнецов даде специално интервю за водещия на Дарик Александър Детев. В него той благодари на българите за помощта, която оказват на украинците. През декември 2022 година издателят, преводач и бивш депутат от „Демократична България“ Манол Пейков събра над 500 000 лева за генератори за Украйна. Колко съществен е този принос – ще разберете от интервюто с Кузнецов.

Как се запознахте с господин Пейков?

Беше началото на войната. Публикувах информация, че търся помощ - турникети и други медицински изделия. Наша колежка музикантка от Ню Йорк, която е българка, ни свърза с Манол. След това говорихме и направихме първия трансфер с хуманитарна помощ от България към Украйна.

Бесарабска българка от Киев: Проклинаме Русия всеки път, когато токът спре

Електрическите генетори са последната му кампания, но и вероятно най-ефективната досега - осигурени бяха над 350 генератора. Кажете ми колко са важни тези генератори и къде се използват?

Огромна е нуждата от генератори в цяла Украйна. Руските ракети унищожиха почти цялата ни енергетика. Бройките, които получаваме сега, отиват в Бахмут - най-горещата точка в страната. На фронтовата линия. При нашите войници. Там няма нищо - няма светлина, няма топла вода. Генераторите им трябват - за светлина, за някаква топлина, за контакти, за да зареждат електрическите си уреди и особено военното оборудване. За цивилните те са необходими, за да имат нормален живот. За да могат да топлят вода и да къпят бебетата си, да продължават да работят, да учат, защото много хора ходят на училище и се опитват да научат нещо там. Трябва им електричество. Генераторите са като въздуха за украинците в момента.

Изкарват украинските бежанци от бившата Белодробна, дават терена за частна болница? (обновена)

Минаха почти 11 месеца, откакто Русия нападна Украйна. Вие сте артист, как продължавате да работите и да намирате вдъхновение с оглед на тези ужасяващи сцени, които виждаме в Украйна почти всеки ден? Видяхме какво стана в Днипро.

Това е много добър въпрос. Благодаря! След няколко месеца войната става нещо като обичайна част от живота ти. Какво можеш да направиш? Трябва да продължаваш. Войната е голям мотиватор. Трябва да се движиш, имаш семейство, трябва да изкарваш пари, да помагаш на близките си. След като това се случи, нацията е много по-обединена, хората си помагат един на друг по всякакви начини. Ако искаш да направиш нещо, организираш благотворителен концерт, което те мотивира – първо - можеш да излезеш на сцената, което е много важно за един артист, второ, можеш да събереш пари, които да дариш и да помогнеш на другите.

Генератори за над половин млн. лв. заминават от България за Украйна

В Щатите ли сте в момента?

В момента - да. Тук съм, защото докарваме украински войници без крака, без ръце. С големи контузии и проблеми. Помагаме им с протези и работим с болниците. Моята фондация се занимава с медицинско оборудване и деца. Помагаме и с генератори, храни и т.н., но основно е в медицинската сфера, в която помагаме на цивилни и военни. Водим ги в САЩ, те биват оперирани и след това се грижим за рехабилитацията, за да могат да се върнат в Украйна.

„Голямото жури” по Дарик: Живеем в комуникационна война

Искате ли да кажете нещо на хилядите хора в България, които помогнаха на Украйна - както с даренията си, с генераторите и турникетите, така и отваряйки домовете си за украинските бежанци?

Разбира се! Благодаря ви с цялото си сърце и от името на украинския народ за помощта ви! Моля ви, продължавайте да подкрепяте украинците. Тези хора залагат живота си, за да пазят не само Украйна, но и цяла Европа и целия свят. Ако те не успеят да спрат това, то може да се разпростре навсякъде.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм