За девет дни българи събраха 534 710 лева и 77 стотинки за генератори, които ще бъдат изпратени в Украйна. Средно по над 2 600 лв. са се дарявали на час. Първата партида ще замине за Украйна на 12-ти декември като все още не е ясно колко генератори ще могат да бъдат изпратени, защото всеки ден идват нови. Това разказа пред “Дарик” Манол Пейков, издател и инициатор на кампанията. 

"Имах от доста време в ума си идеята, че трябва да направим кампания в тази насока", коментира той. 

Идеята за кампанията е дошла, след като от театър в Украйна са помолили Пейков да проучи какви са цените за закупуването на генератор. След това обажданията завалели като с него започнали да се свързват болници и училища.

Цените обаче се оказали много високи. Един генератор за онкологията на болница в Херсонска област, например, струвал около 100 000 лв.

Общо 118 генератори с различна мощност са закупени. Освен това още девет са били дарени от различни хора и фирми. 

Пейков сподели, че трябва да се направи моментна преценка за това къде да се изпратят генераторите, като болниците и училищата са на първо място. 

"Трябва да има оптимизация на ресурса", добави той.

Пейков, който закратко беше депутат в 45-тото и 46-тото Народно събрание заяви,  че е много по-ефективно да се работи на гражданско ниво в България, отколкото в парламента.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм