Задържани са седем руски агенти в района на Днепър, в Източната Украйна, съобщава Украинската служба за сигурност, предаде Франс прес.

"Украинската служба за сигурност извърши още една важна специална операция, за да разобличи и задържи вражески агенти", се казва в изявление на ръководителя на ведомството Василий Малюк. 

Според Украинската служба за сигурност задържаните са предавали на руснаците координатите на критични инфраструктури в Украйна и са събирали разузнавателна информация за движението на украинските сили в Днепропетровска област.

"Тяхната евентуална рола в атаката срещу жилищния блок в Днепър на 14 януари, в която загинаха най-малко 45 души, сред които и 6 деца, е в процес на проверка", заявиха украинските служби за сигурност относно задържаните 7 души. 

Според тях седемте руски агенти са започнали дейностите си срещу Украйна през октомври 2022 г.

По време на различни претърсвания, извършени в хода на операцията по задържането на седемте човека, в района на Днепър, са били открити импровизирани взривни устройства и лаптопи и мобилни телефони, както и прокремълска литература.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм