„Западът няма да забави темпото в този решаващ момент за борбата на Украйна да се защити.“ Това заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин след срещата на министрите на отбраната на 50 държави, подкрепящи Украйна, в Рамщайн, Германия.

„Ще продължим усилията и въз основа на напредъка, който постигнахме днес, уверен съм, че партньорите на Украйна по света са решени на това“, каза той.

Украйна съобщи за задържането на 7 руски агенти близо до Днепър

САЩ се ангажират да "ръководят тези координирани усилия" и началото на това е последния кръг от американската военна помощ за Украйна на стойност 2,5 млрд. долара.

Остин заяви, че днешната среща е била посветена на нуждите на Украйна от противовъздушна отбрана и бронетехника и групата е "настоявала усилено" за това да се синхронизират тези дарения. Това означава всяка стъпка - от дарението до обучението, поддръжката.

Алексей Кузнецов пред Дарик: Генераторите са като въздуха за украинците в момента

„Няколко държави са предложили "ключови дарения", които ще помогнат за защитата на небето и гражданите на Украйна“, каза той, като допълни, че Франция, Германия и Обединеното кралство са дарили на Украйна системи за противовъздушна отбрана, включително система „Пейтриът“ от Германия. Нидерландия, Латвия и Естония също са заявили, че са предоставили военна помощ.

„Отбранителната индустрия трябва да задълбочи сътрудничеството срещу непровокираната агресия на Русия“, каза Остин.

Димитър Стоянов ще участва в заседание на групата за оръжия за Украйна

Той е уверен, че групата ще остане единна и ще продължи да набира скорост в подкрепа на Украйна. Според него военните ангажименти, поети от държавите, показват, че членовете на групата "се застъпват за свят, в който правилата имат значение, правата имат значение и суверенитетът се зачита".

„Не става въпрос само за сигурността на Украйна. Става дума и за европейската сигурност, и за глобалната сигурност. Става дума за света, в който искаме да живеем, и за света, който искаме да наследят нашите деца и внуци“, каза той.

Шарл Мишел: На Украйна трябва да бъдат доставени танкове

Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ, коментира, че през 43-те си години в униформа "това е най-обединеното НАТО, което някога съм виждал".

Срещата на министрите на отбраната играе "важна роля" в подкрепа на Украйна и е "ясна, недвусмислена демонстрация на единството и решимостта на съюзническите държави", каза Мили.

Той описа последния пакет от военна помощ на САЩ като "знак за нашия постоянен ангажимент към Украйна".

Песков: Далекобойните оръжия за Украйна ще отбележат нов етап в конфликта

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че Германия все още не е взела решение за предоставянето на танкове "Леопард" на Украйна, позовавайки се на германския си колега.

Министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак заяви също на днешната среща на министрите на отбраната на страните, подкрепящи Киев, в Германия, че не е било взето решение за изпращане на танкове "Леопард 2" на Украйна. Блашчак заяви, че все още е "убеден, че изграждането на коалиция ще завърши с успех".

Той каза: "Надеждата идва от факта, че министрите на отбраната на 15 държави се срещнаха в кулоарите на днешната конференция и говорихме по тази тема“.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм