Доставката на оръжия за Украйна, които могат да поразяват руска територия, ще отбележи нов етап в конфликта, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

На брифинг в Москва Песков подчерта, че дори обсъждането на въпроса за доставки на оръжия за Украйна с цел нанасяне на удари по руска територия е изключително опасно, предаде Анадолската агенция.

„Ню Йорк таймс“: Новата западна военна помощ е за украинска атака срещу Крим

Говорителят добави, че Украйна вече разполага с такъв вид оръжия, "с чиято помощ постоянно, ежедневно, нанася удари по руската територия".

"Това означава конфликтът да се издигне на ново качествено ниво, което, разбира се, няма да предвещава нищо добро от гледна точка на глобалната общоевропейска сигурност", каза той.

Той допълни, че версията на руския посланик в САЩ Анатолий Антонов, който заяви, че Москва няма да остави без отговор удари по Русия, отразява официалната позиция.

С 23 % са намалели доставките на газ от Украйна за Европа

Песков нарече "разбираеми" забележките на украинския президент Володимир Зеленски, който заяви, че не е сигурен, че руският му колега Владимир Путин е все още жив. Според него за Киев би било "психологически по-удобно, ако не съществуваха нито Русия, нито Путин".

"Колкото по-скоро украинският режим осъзнае и признае, че и Русия, и Путин ги има и ще ги има, и че рано или късно все пак ще трябва да се откаже от всичко антируско, толкова по-добре за страна като Украйна", каза той.

Украинка по Дарик: Българите в Украйна са по-щастливи от тези в България

Относно забележките на Дмитрий Медведев, който заяви, че поражението на Русия в конвенционален конфликт може да доведе до ядрена война, Песков заяви, че тази позиция не противоречи на военната доктрина на страната, без да дава допълнителни обяснения.

Припомняме, че руската военна доктрина позволява само отбранително използване на ядрени оръжия в отговор на външно нападение или ако съществуването на Русия е под въпрос поради нападение с използване на конвенционални оръжия.

Загинаха украинският вътрешен министър и неговият заместник

Запитан защо руският енергиен гигант "Газпром" намалява доставките на газ през Украйна през последните дни, Песков заяви: "Това е въпрос към компанията. В крайна сметка става дума за търговски доставки, така че не мога да кажа. Това е корпоративна информация." 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм