Депутатите в Грузия се сбиха, докато парламентарна комисия обсъждаше спорен закон, който ще регулира „чуждестранните агенти“, който според критиците е моделиран по драконовско законодателство в съседна Русия, предаде Ройтерс.

Бой в парламента между депутати на ПП и ДПС (видео)

Видеозапис от залата в парламента в Тбилиси, грузинската столица, показа кратко, но жестоко сбиване между депутати, след като изглежда, че председателят на комисията по правните въпроси на камарата удари лидера на опозиционната партия Обединено национално движение, която се противопоставя на закона.

Управляващият блок „Грузинска мечта“ миналия месец обяви, че подкрепя законодателството, което все още трябва да премине други етапи на одобрение, преди да може да стане закон.

Бивш бразилски депутат атакува полицията с пистолет и гранати

Законът ще изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като „чуждестранни агенти“ и да бъдат подложени на наблюдение от страна на Министерството на правосъдието, или ще бъдат изправени пред солидни глоби.

Критиците го сравняват с руски закон от 2012 г., който непрекъснато се разширява оттогава и се използва за репресии срещу руското гражданско общество и независимите медии. Те представиха закона като символ на авторитарна промяна в Грузия.

Турски депутат разби телефона си с чук в парламента (видео)

Иракли Павленишвили, активист за граждански права и опозиционен политик, заяви:

Руското законодателство, което сега се предлага в парламента, е против националните интереси на Грузия, против нашите европейски стремежи.

"Цялата международна общност и грузинската общност са съгласни по тази тема", добави той.

Независимият кавказки новинарски сайт OC-Media цитира Иракли Берая, депутат от управляващата партия „Грузинска мечта“, който нарича противниците на закона „шпиони“. Партията твърди, че остава решена един ден да се присъедини към Европейския съюз.

Грозни сцени на конкурс за красота: Масов бой помрачи събитието (видео)

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили каза, че ще наложи вето на закона, който според нея ще застраши надеждите на Грузия за присъединяване към Европейския съюз и НАТО. Парламентът може да преодолее президентското вето.

Миналия месец повече от 60 организации на гражданското общество и медии заявиха, че няма да спазват законодателството, ако стане закон.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм