Руснаците бяха предупредени да се втурнат към най-близките си убежища за ядрени бомби и да вземат хапчета против радиация в четвъртък, след като хакери превзеха държавните медии, пише "Telegraph".

Телевизионните и радиопредавания в Москва и Свердловска област бяха прекъснати за кратко със съобщение, предупреждаващо за атомен ракетен удар по руска земя.

Орбан: Русия не може да спечели, но може да започне ядрена война

На зрителите и слушателите беше казано да вземат калиев йодид, да си сложат противогази и незабавно да потърсят укритие.

Руското министерство на извънредните ситуации обвини за фалшивата тревога масивна кибератака срещу държавни радио- и телевизионни оператори.

На тези, които гледаха по телевизията, беше представена карта на Русия, която бавно се покриваше в червено от запад на изток, докато звукът на сирената за въздушна атака се чуваше от високоговорителите им.

Какво е атомна бомба, как да действаме в случай на ядрен взрив и какви са последствията? (видео и снимки)

Спешно съобщение. Опасност! Веднага тръгнете къв убежищата! Запечатайте помещенията. Използвайте противогази от всички видове“, предупреди глас на руски език.

След като съобщението беше излъчено, екраните показаха черен и жълт предупредителен символ за радиация.

Поредица от каскади

Предупреждението беше третият път, когато руски телевизионни оператори са били обект на подобни каскади през последния месец.

Фалшива тревога за въздушна атака беше излъчена в Москва, след като сървъри на радиостанции и телевизионни канали бяха хакнати“, се казва в изявление на министерството на извънредните ситуации.

Guardian: Кои страни по света са в най-добра позиция да оцелеят при ядрен апокалипсис?

Не беше поета незабавна отговорност, въпреки че редица кибер хакове, насочени към Русия, бяха извършени от проукраински групи.

Миналия месец руските регионални радио и телевизионни оператори излязоха с фалшиво предупреждение, призоваващо хората да се скрият от предстояща ракетна атака.

Съобщенията са били излъчени в Крим, полуострова, незаконно анексиран от Украйна през 2014 г., съобщи агенция Риа Новости.

Тогава руските държавни медии обвиниха Украйна за съобщенията.

САЩ и Южна Корея ще проведат щабни учения срещу ядрени заплахи

Седмица по-рано подобно предупреждение беше излъчено в радиостанции и уебсайтове, управлявани от руския държавен телевизионен конгломерат, по време на годишното обръщение на Владимир Путин към нацията.

Някои коментатори предположиха, че това може да са опити на Кремъл да подготви руснаците за ескалация на конфликта в Украйна.

ООН: Войната в Украйна ще попречи на човешките права за много поколения

Киев никога не е поемал отговорност за нито една от предполагаемите кибератаки срещу руски телевизионни оператори.

Спонсорирани от руската държава хакери многократно са атакували украински правителствени и финансови уебсайтове с така наречените атаки за отказ на услуга, в опит да предизвикат по-нататъшен хаос в разкъсаната от война страна.

Историята се повтаря? Какво е общото между войната във Виетнам и войната в Украйна

През последните седмици фирми за разузнаване на заплахи предупредиха, че Москва вероятно ще ескалира своите кибератаки, след като злонамерените хакове бяха до голяма степен отблъснати от Киев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм