Коментар на Ларс Уитбърг, главен изпълнителен директор на LWEX

"В момента посещавам прекрасен журналистически курс на легендарния Дан Ратър от CBS. Той споделя знания и истории от дългата си журналистическа кариера и отразяването на новини. Ратър прекарва 3 години в отразяване на войната във Виетнам, а в това виждам паралели с войната в Русия и Украйна, които искам да споделя с вас.

След една година война: Единна Украйна в руини и руски упадък сред ядрен шантаж

Когато отразявал войната във Виетнам, той изпращал у дома репортажи от фронтовата линия, които били противоположни на казаното от политиците към обществеността. Те заявявали, че всичко върви добре и напредват. Истината от бойното поле била точно обратната и много хора твърдят, че CBS и TV News са променили общественото мнение към войната от положително към отрицателно.

Първите дни на войната в Украйна през погледа на световните лидери

Дан Ратър не е съгласен. Той казва, че медиите, разбира се, са имали роля, но когато ковчезите започнали да се връщат у дома, героите от гимназията се върнали в инвалидни колички, а ранените и травматизирани войници се прибрали и започнали да разказват истории – тогава общественото мнение се променило. Докато войната продължавала, все повече и повече ранени или мъртви войници се връщали и почти всеки квартал бил засегнат.

”Ще победим!”. Посланието на Зеленски по повод годишнината от войната

Чувайки това, то звучи като ситуацията в Русия сега. Една година пропагандната машина управлява медийните канали с изкривена представа за конфликта. Средностатистическият руснак знае, че това не е истината и може да избере да затвори очи, но лека-полека жестоката реалност на войната ще стане невъзможна за скриване.

Последствията винаги са брутални и от двете страни на конфликт като този. Ковчезите започват да се връщат, инвалидите и ранените синове, братя и приятели се прибират. Те разказват ужасяващите истории от фронтовата линия.

Politico: Военачалниците на Русия се хващат за гушите

И тъй като числата нарастват, все повече и повече хора ще бъдат лично засегнати. Общественото мнение ще бъде оцветено от истинските истории и бавно ще се промени към негативно. Обикновеният човек вече няма да желае да плаща цената. За правителството ще бъде все по-трудно да пуска противоположни истории в медиите и да спира нарастващото вълнение на хората по улиците. И дано тази лудост се разпадне отвътре и да й дойде краят".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм