САЩ и Южна Корея ще проведат щабни учения за справяне с ядрените заплахи, обяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. Вашингтон и Сеул ще проведат „все по-сложни учения на щабовете, базирани на сценарии, фокусирани върху ядрените заплахи на полуострова“, пише Остин в публикация, публикувана от агенция Йонхап, без да уточнява кога ще се случи това.

Япония изстреля сателит за наблюдение на Северна Корея

Остин посещава Сеул за трети път като министър на отбраната, по време на което трябва да се срещне с южнокорейския си колега Лий Джонг Суп и президента Юн Сук Йол. Посещението му е насочено към задълбочаване на сътрудничеството и обсъждане на предизвикателствата пред сигурността, както и потвърждаване, "че разширеният ангажимент на САЩ за сигурността на Република Корея (Южна Корея) е железен", пише той.

Ким Чен Ун заведе дъщеря си в завод за балистични ракети

Военното напрежение на Корейския полуостров нарасна рязко миналата година, след като Северът проведе тестове с нарушаване на санкциите почти всеки месец, включително изстрелването на най-модерната си междуконтинентална балистична ракета. Севернокорейският лидер Ким Чен Ун също наскоро призова за "експоненциално" увеличаване на ядрения арсенал на Пхенян и обяви Севера за "неотменима" ядрена държава. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм