Разрушенията, нанесени от руската война в Украйна, ще попречат на правата на много поколения, заяви Волкер Тюрк, ръководител на ООН по правата на човека.

Тюрк определи това като предателство спрямо обещанията, дадени при полагането на основите на универсалните права на човека след Втората световна война. Той също така обвини руските държавни медии, че бомбардират хората с постоянна пропаганда в подкрепа на войната, предаде АФП.

“Слава на Украйна”: Застреляният мъж, изкопал сам гроба си, ни напомня, че Русия не се променя

"Войната в Украйна доведе до жертви и разрушения сред цивилното население в шокиращи размери, правата на украинците ще бъдат накърнени за поколения напред, а влиянието на войната върху цените на горивата и храните, както и геополитическото напрежение, се отразяват негативно на хората във всеки регион на света", заяви Тюрк.

Тюрк трябва да говори допълнително по темата за войната в Украйна на 31 март.

От нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари миналата година неговата служба е регистрирала и проверила 8 173 убити и 13 620 ранени цивилни граждани, въпреки че истинският брой на жертвите ще бъде много по-голям.

Шаламанов за darik.bg: България е единствената страна от Източния фланг на НАТО, която не е в система за ПВО

Тюрк заяви, че е дълбоко обезпокоен от множество тенденции в Русия. Той посочи закриването на независимия вестник "Новая Газета" и на най-старата руска правозащитна организация - Московската хелзинкска група - като знак за влошаване на гражданската ситуация в Русия.

"Постоянните провоенни послания в държавните медии подхранват стереотипи и подтикват към омраза и насилие", каза той.

Според Тюрк са образувани над 180 наказателни дела по обвинения, свързани с предполагаемо клеветничество по адрес на руските въоръжени сили, като сред осъдените са журналист и общински съветник.

След една година война: Единна Украйна в руини и руски упадък сред ядрен шантаж

Той разказа и за разпространението на обвинението, че "се намират под чуждо влияние" и са заклеймени като чужди агенти и сътрудници, което налага много ограничения. Тюрк алармира и за това, че законите, забраняващи така наречената "пропаганда на нетрадиционни отношения", се разширяват, за да обхванат информацията за всекиго за ЛГБТ отношенията и сексуалността, както и за смяната на пола.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм