Международният наказателен съд (МНС) издаде в петък заповед за арест срещу руския президент Владимир Путин, обвинявайки го, че е отговорен за военни престъпления, извършени в Украйна, предадоха Ройтерс и Гардиън.

Москва многократно отхвърли обвиненията, че нейните сили са извършили зверства по време на едногодишното си нахлуване в нейната съседка.

Хронология на житието: Кой е Владимир Владимирович Путин?

МНС издаде заповед за ареста на Путин по подозрение за незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна в Руската федерация.

„Мамо, къде си?“: 6000 украински деца са заключени в руски превъзпитателни лагери

Мария Лвова-Белова Снимка: Фейсбук

Заповед за арест е издадена и за Мария Лвова-Белова. Тя е комисар по правата на децата при президента на Руската федерация от 2021 г.

В darik.bg вече ви разказахме преди месец, че най-малко 6000 деца от Украйна са посетили руски лагери за „превъзпитание“ през последната година, като няколкостотин са държани там седмици или месеци след планираната дата за завръщане, според нов доклад, публикуван в САЩ, цитиран от Гардиън.

Русия също ненужно е ускорила осиновяването и отглеждането на деца от Украйна, което може да представлява военно престъпление, установи още тогава докладът на лабораторията за хуманитарни изследвания на Йейл. Докладът е финансиран от Държавния департамент на САЩ.

Владимир Путин. Снимка: Getty Images

Седмиците се превръщат в месеци, докато децата остават в лагери в Крим

От началото на войната преди близо година деца на четиримесечна възраст, живеещи в окупираните райони, са били отведени в 43 лагера в цяла Русия, включително в анексирания от Москва Крим и Сибир, за „проруски патриотични и военни прояви образование“, се съобщава в доклада.

Путин пътува с брониран влак, защото го е страх да не бъде проследен и застрелян (снимки)

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс каза пред репортери, че докладът подробно описва систематичните, общоправителствени усилия на Русия за постоянно преместване на хиляди украински деца в райони под контрола на руското правителство чрез мрежа от 43 лагера и други съоръжения.

„В много случаи Русия претендираше да евакуира временно деца от Украйна под прикритието на безплатен летен лагер, само за да откаже по-късно да върне децата и да прекъсне всякакъв контакт със семействата им.“

“Легнах си, но знаех, че до няколко часа ще ме събудят“. Столтенберг знаел, че Русия ще нахлуе в Украйна

Докладът призовава неутрален орган да получи достъп до лагерите и Русия незабавно да спре осиновяванията на украински деца. В доклада се казва, че помощниците на Путин са били тясно ангажирани в операцията, особено Мария Лвова-Белова, президентски комисар по правата на децата. Цитират се думите й, че 350 деца са били осиновени от руски семейства и че повече от 1000 чакат осиновяване.

Деца от Мариупол благодарят и прегръщат „освободителите“ пред многохилядна публика в Москва

Припомняме, че в darik.bg ви разказахме още един щрих с употреба на украински деца. На митинг-концерта в чест на „Деня на защитника на Отечеството” в Москва хиляди хора се събраха на стадион "Лужники". Според ТАСС участие в митинга за взели до 200 000 души, включително младежи и активисти на патриотични организации. Това, което направи впечатление на широката общественост обаче, не бяха пищните тържества и гордо веещи се знамена, а един момент от церемонията, в който бяха включени деца от бомбардирания и сринат със земята Мариопул в Украйна

Украинчетата излязоха на импровизираната сцена и благодариха на "освободителите и спасителите" със сълзи в очите

Едно от децата бе принудено да прегърне "чичо Юра" в знак на признателност, че е спасил нея, сестрите й и още много деца. Цялата сценка изглежда толкова цинично и толкова тъжно същевременно, че трудно се намират думи за нея. Вижте сами. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм