"Наградата “Оскар” е прагматично полезна. Сега филмът ще бъде гледан от поне още 20 млн. души. Това означава, че зрителите ще бъдат запознати с фактите, които изнасяме в този филм – Русия има програма за убийство и елиминиране на собствените си граждани - на всички, които имат смелостта да тръгнат против властта или да се кандидатират за президенти“.

Мария Певчих и Христо Грозев. Getty Images

„Навални“ с Христо Грозев спечели „Оскар“ в категория „Документален филм“

Нощта на Оскарите

Това коментира пред bTV Христо Грозев, който е част от екипа създал “Навални”, удостоен с “Оскар” в категория “Документален филм”.

„Филмът беше в голяма степен български. Идеята е българска. Голяма част от финансирането в началото беше мое“, посочи той.

Христо Грозев. Getty Images

„Един филм има много по-голям емоционален ефект върху аудиторията, отколкото което и да е печатно разследване. От данни, които съм получил от хора, близки до Путин, след като той е гледал филма, е бил много вбесен. Предполагам, че филмът има връзка с опасността за живота ми“, обясни Грозев.

Христо Грозев: Явно има обективна информация за опит за покушение срещу мен

„Организаторите винаги са избягвали директно въвличане в политическия контекст. Режисьорът на филма Даниел Роър в изказването си заяви позицията по отношение на войната. Голяма част от нещата, които Зеленски би казал, ги казахме ние“, подчерта той.

Екипът на "Навални". Getty Images

„Единственото, което искам да отправя като послание, е да се внимава с фактите, винаги да проверяваме какво стои зад думите на политиците. Това се опитваме от „Белингкат“ да правим и се надявам младото поколение в България само да търси фактите“, каза още разследващият журналист.

„Риск за обществената сигурност“: Полицията във Великобритания не пуска Христо Грозев на наградите БАФТА

При получаването на статуетката режисьорът на филма благодари специално на Грозев с думите "Ние дължим толкова много на Христо Грозев - нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история”

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм