Руски резервисти са въоръжавани и с лопати, поради недостиг на боеприпаси, съобщи британското министерство на отбраната в „Туитър“ в последната си разузнавателна сводка, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Миналия месец мобилизирани руски резервисти са разказали, че са получили заповед да нападнат бетонен украински преден пост, въоръжени „с огнестрелни оръжия и с лопати“, съобщава министерството на отбраната в Лондон.

Тръмп обеща да прекрати войната в Украйна за 24 часа

„Способността на стандартния окопен инструмент MPL-50 (малка пехотна лопата, бел. ред.) да причинява смърт или сериозно увреждане е твърде митологизирана в Русия“, написа министерството в „Туитър“.

„Почти нищо не се е променило откакто (инструментът) е бил създаден през 1869 г., а продължаващата му употреба като оръжие подчертава бруталните и нискотехнологични битки, характерни за голяма част от войната“.

Путин подписа указ, поставящ руската икономика във военно положение

Военното ведомство в Лондон посочва, че „скорошни доказателства свидетелстват, че е налице увеличаване на случаите на близък бой в Украйна и добавя, че вероятно има по-малка подкрепа с артилерийски огън, защото Русия изпитва недостиг на боеприпаси“.

Британското министерство на отбраната публикува всеки ден сводки за развоя на военните действия от самото начало на войната на Русия в Украйна през февруари миналата година, в опит да се противопостави на руския наратив. Кремъл отхвърля британските сводки като пропаганда.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм