Следващата седмица руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Дзинпин ще подпишат споразумение, с което ще поставят началото на "нова ера" във връзките, и ще обсъдят Украйна, заяви официален представител на Кремъл.

"Лидерите ще подпишат... съвместно изявление за укрепване на всеобхватното партньорство и стратегическите отношения, които навлизат в нова ера", заяви главният външнополитически съветник на Путин Юрий Ушаков в коментар, предаден от руските информационни агенции.

Китай отваря отново границите за туристи след Ковид

По думите на Ушаков Путин и Си ще подпишат и съвместна декларация за руско-китайското икономическо сътрудничество до 2030 г., като добави, че в процес на подготовка са около дузина други документи.

Двамата лидери ще напишат статии за двустранните връзки, които ще бъдат публикувани в понеделник в руски и китайски вестник, което е "важен сигнал в навечерието на същинските разговори", каза Ушаков.

Той добави, че войната в Украйна също ще бъде включена в дневния ред.

Си Дзинпин планира онлайн среща със Зеленски следващата седмица

"Разбира се, конфликтът в Украйна ще бъде обсъден. Високо ценим сдържаната, обмислена позиция на китайското ръководство по този въпрос", каза Ушаков.

Той заяви, че Пекин има "разбиране за истинските причини за тази криза", а Москва приветства публикуваната миналия месец мирна инициатива на Китай по конфликта в Украйна.

Китайският външен министър предупреждава за потенциален конфликт със САЩ

В понеделник Путин и Си ще проведат "неформална" среща на четири очи и вечеря преди преговорите във вторник, каза Ушаков.

След това Си ще се върне в Пекин, добави съветникът на Кремъл.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм