Китай възобновява издаването на визи на чуждестранни туристи за първи път след избухването на пандемията от Ковид преди три години, предаде Би Би Си.

Голямото облекчаване на ограниченията идва, след като Пекин обяви победа над вируса и се оттегли от стратегията за нулев Ковид, която навреди на икономиката му.

ЕС одобри временни предпазни мерки за полетите от Китай

От 15 март чуждестранните служби могат да обработват заявления за китайски визи. Безвизовото влизане ще бъде възобновено и на остров Хайнан и Шанхай за круизни кораби.

Туристическите групи от Хонконг и Макао също ще възвърнат привилегията си за безвизов режим.

Освен това валидните визи, издадени преди затварянето на Китай за света на 28 март 2020 г., отново ще бъдат зачитани.

Китай ще мобилизира всички ресурси за ограничаване на COVID

Премахването на последните трансгранични ограничения, наложени за справяне с Ковид, бележи важна стъпка към възобновяването на нормалния живот в Китай след пандемията.

Десетки милиони международни посетители идваха в Китай всяка година преди пандемията, а туристическата индустрия беше тежко засегната от строгите мерки срещу Ковид.

Страната обаче може да очаква значително увеличение на международните пристигания, след като отвори отново границите си, казват анализатори.

Възрастен мъж беше обявен за починал от Ковид, докато е все още жив (видео)

На китайските граждани също ще бъде разрешено да пътуват на туристически групи до 60 държави, в сравнение с 20 досега. Китай обяви, че брутният вътрешен продукт на държавата е нараснал само с 3% през 2022 г. и е най-лошият от близо половин век.

37 милиона души са под карантина в Китай

За текущата година Пекин си е поставил цел от 5%, като новият премиер Ли Цян заяви, че втората по големина икономика в света се стабилизира и отново се покачва.

Политиката за нулев Ковид, която беше отменена през декември, предизвика редки протести срещу лидера на Китай Си Дзинпин.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм