Мислите да си купите кемпер? Чудите се дали това е правилното решение за вас, или по-добре да си вземете каравана? Ето нашето ръководство за избор на каравана:

Има редица видове кемпери – трябва внимателно да ги разгледате, преди да решите да купите. Съществуват три основни типа каросерии:

 • Over cab


“Над кабината“ или „Lutons“ обикновено са по-големи превозни средства, предлагащи допълнително жизнено пространство, тъй като интериорът им се простира и над мястото на шофьора. Те са оборудвани с удобствата, които бихте очаквали; постоянно санитарно помещение, тоалетна. В тях могат да спят от двама до шест човека и обикновено осигуряват двойно легло в зоната над кабината.

 • Нископрофилен


Конструкцията на кемпер с нисък профил е много подобна на тези с горна кабина, но обикновено има шкафове за съхранение, а не двойно легло. Управлението и разходът на гориво са малко по-добри и изглеждат по-подходящи за двойки. Може да предпочетете нископрофилна континентална каросерия, която може да има повдигаща се секция на покрива над основната каросерия, което улеснява преминаването под високи бариери.

 • А-класа


Кемпери A-Class са най-добрите в гамата и често се изграждат от шасито нагоре. Този тип кемпер е перфектен, ако често пътувате на дълги разстояния. Те предлагат повече пространство и комфорт от всеки друг тип каросерия, по-широката кабина обикновено включва падащо легло на покрива и въртящи се седалки в кабината, които формират част от зоната за отдих.

Преобразувания

Има три основни типа кемпери и преустроени ванове:

 • Фиксиран покрив


Ниската височина на кемпера с фиксиран покрив позволява лесното им съхранение във вашия гараж. Бъдете готови за липса на място за правостоящи и ограничение до само две спални места. Удобствата и изолацията са минимални, но те са страхотна опция за първи ван, предлагайки истинския вкус на къмпинга.

 • Повдигащ се покрив


Една стъпка напред от кемпера с фиксиран покрив, но основно запазва същото оформление, въпреки че повдигнатият покрив позволява място за правостоящи. Някои къщи на колела с повдигащ се покрив предлагат допълнително място за спане в частта на покрива, обикновено платнени легла – идеални за деца.

 • Висок таван


Ако искате малко повече лукс и място, ванът с висок покрив може да бъде добър вариант за вас. Има постоянно повдигнат покрив, мястото за правостоящи обикновено е 2 м, а някои високи покриви дори имат оборудвани душове или тоалетни. Изолацията в частта на покрива е по-добра, въпреки че изолацията на каросерията остава доста проста.

Защо да избера ван вместо кемпер?

Ако търсите нещо, което е малко, лесно за шофиране и не чупи касичката, тогава ванът вероятно е правилното туристическо превозно средство за вас. Като цяло те обикновено са по-евтини от кемперите, когато става въпрос за зареждане с гориво, части, пътни такси, застраховка и данъци. Все пак ще трябва да резервирате стандартен размер на терена в повечето къмпинги, но ще имате повече място около себе си на терена за всички забавления на открито, които искате.

Какъв тип кемпер да купя?

Предлагаме ви да започнете с план. Можете да направите това, като запишете всички неща, които трябва да имате във вашия ван, след това напишете нещата, които са желателни, и след това помислете за нещата, които не искате. Всички знаем, че изследванията са ключови, така че вече сте на прав път, като прочетете нашето удобно ръководство.

Как ще спя там?

Що се отнася до леглото, повечето производители започват с дизайна на леглото и ние сме съгласни, че това е добро място да започнете. Има различни опции, например напречно легло, остров, сгъваеми или двуетажни легла. Зависи колко място ви трябва отзад. Също така си струва да помислите колко място имате по отношение на височината, тъй като може да се нуждаете и от стълба, ако леглото е на повдигната платформа.

Колко място има отпред?

Колко място има отпред? Ще прекарвате много време на шофьорската седалка, така че удобно ли е и можете ли да шофирате безопасно с място за краката? Колко място за съхранение ви е необходимо? Това ще се определи от времето, за което заминавате, но проверете за допълнителни опции за съхранение, т.е. шкафове, кабини под седалките и т.н.

Кой ще го използва?

Решете дали е за самостоятелни пътувания, приключения за двойки, или за забавление на цялото семейство. Това ще ви помогне да определите какво ще бъде разположението за спане и сядане и колко място за съхранение ще ви е необходимо.

Какъв е вашият бюджет?

Когато правите инвестиция като закупуване на нов или употребяван кемпер, е важно да знаете бюджета си в началото на търсенето. Това ще определи дали купувате нов, или използван и ще ви помогне да решите какво е необходимо за вашия кемпер. Разбира се, има и други разходи, така че имайте предвид, че може да имате нужда от допълнителни пари за следното:

 • Застраховка
 • Обслужване, ремонти и части
 • Възстановяване, ремонт, ако е необходимо
 • Къмпинг оборудване
 • Изплащане на лихви (ако е финансирано)
 • Решения за съхранение
 • Разходи за зареждане с бензин или дизел
 • Паркиране

Какъв размер кемпер би бил подходящ за мен?

Мини-кемпер

Мини кемперът е идеален, ако търсите нещо, което е малко, достъпно и най-лесно за паркиране и шофиране. Можете удобно да спите двама възрастни, но това ще означава намалено място за съхранение.

Малък ван

Подобно на мини кемпера, могат много удобно да спят двама възрастни и все пак да имате кухня и тоалетна. Тази опция ще ви даде малко повече място за съхранение.

Среден ван

В зависимост от модела, който изберете, вероятно можете да спите до четири души, като същевременно разполагате с кухня и баня, както и място за съхранение.

Голям ван или XL кемпер

В допълнение към пространството за спане, кухня и тоалетна, трябва да има място за много допълнителни места за сядане и съхранение, като същевременно има място за движение вътре.

Основни проверки, които трябва да извършите, преди да купите

Откраднат ли е?

Винаги проверявайте дали продавачът разполага с всички съответни документи за покупката, обслужването и всяка обща работа по поддръжката, която е извършена. Също така проверете за признаци на повреда в ключалките на вратите, прозорците, теглича или регистрационната табела. Също така бихме ви препоръчали да проверите хронологията на регистрацията му, за да се уверите, че няма неплатени финанси по превозното средство.

Има ли щети от вода?

Повреда от вода във всякаква степен може да бъде скъпа за ремонт. Тъй като кемперите се използват при всякакви метеорологични условия, винаги си струва да проверите цялото превозно средство за евентуални повреди. Предлагаме или да използвате влагомер, или да го проверите с помощта на професионалист. Погледнете под мивката и до някоя помпа. Проверете матраците и възглавниците, особено отдолу, за влага и петна.

Гумите добре ли са?

Колко километра е изминал със съществуващите гуми? Добре ли изглежда грайферът? Има ли пукнатини или други повреди по гумите? Ако кемперът е бил паркиран или на склад за известно време, тогава има потенциал гумите да имат пукнатини или разцепвания в страничните стени.

Препоръчваме смяна на гумите на всеки 4-5 години в зависимост от употребата. Гумите трябва да са с подходящия размер за джантите и съвпадащи, подходящи за максималното тегло и скорост на моторната каравана. Помолете да вземете караваната за пробен тест и наблюдавайте поведението й на пътя.

Кога е бил последно обслужен?

По същия начин, по който автомобилите се обслужват всяка година, предлагаме да извършите годишно обслужване и на вашия кемпер. Ако има електрическа мрежа, помолете да видите последния сертификат за проверка от квалифициран електроинженер. Тя трябва да се проверява на редовни интервали – годишно, ако караваната изминава голям пробег. Проверете работата на всички газови съоръжения, дори ако трябва да вземете бутилка пропан-бутан със себе си. Има много скъпо оборудване, вградено в кемперите, така че за вашата безопасност газовите тръби, електричеството, отоплението и т.н. трябва да се проверяват ежегодно, освен стандартните проверки по двигателя и ходовата част.

Допълнителни неща за проверка

 • Стъкло - Проверете дали няма драскотини или пукнатини по всички прозорци и люка на покрива;
 • Светлини - Уверете се, че всички вътрешни и външни светлини работят;
 • Отопление и климатик - Те могат да бъдат скъпи за поправка, проверете дали и двете работят;
 • Спирачки - Попитайте кога спирачните накладки са били последно сменяни;
 • Масло - Проверки за всякакви течове, докато е паркиран и след като го вземете за тестово шофиране;
 • Каросерия - Проверете за ръжда, повреда на уплътненията и всякакви други вдлъбнатини, ожулвания или стружки;
 • Уверете се, че капаците на шкафчетата за легло издържат тежестта и че масите стоят стабилно, когато са на място.

Каква шофьорска книжка ми трябва?

Ако кемперът ви тежи под 3500 кг, имате нужда единствено от категория B. Ако тежи повече от 3500 кг, ви трябва категория C. А ако има повече от 8 места за сядане, например ако не е бил конвертиран напълно от пътнически бус в кемпер (което не е препоръчително, най-добрите конверсии стават от товарни бусове), ви трябва категория D, която не можете да вземете без да имате C.

Снимки: Pexels

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм