В отговор на жегите телата ни произвеждат капчици пот, за да регулират температурата и да поддържат равновесие. Потенето е естествен охлаждащ механизъм, който ни позволява да разсейваме излишната топлина. Въпреки това, когато се сблъскаме с екстремни горещини или продължително излагане на слънце, понякога телата ни трудно се справят с това, което води до опасното състояние, известно като слънчев удар. При него организмът ни се превръща в нещо като микровълнова фурна.

Очаква се температурите да надхвърлят 40 градуса в 16 области

Unsplsash: Снимка с илюстративно съдържание

Изпотяването е неразделна част от терморегулаторната система на нашето тяло. Когато сме изложени на високи температури или извършваме физическа дейност, мозъчният терморегулаторен център изпраща сигнали до потните жлези, разположени по цялото тяло. Те освобождават смес от вода, сол и други микроелементи върху повърхността на кожата. Това служи за охлаждане чрез изпаряване. Когато потта достигне повърхността на кожата, тя претърпява фазова промяна от течност в пара. Изпарената пот отвежда излишната топлина, като помага за поддържане на основната температура на тялото в безопасни граници.

Как да се предпазим от жегите

Няколко фактора могат да повлияят на количеството пот, което тялото ни произвежда. Освен температурата на околната среда, влажността на въздуха и нивото на физическа активност, роля играят и индивидуални фактори като възраст, физическа подготовка и общо здравословно състояние. Макар че някои хора естествено са склонни да се потят повече от други, реакцията на организма към топлината обикновено е адаптивна и необходима за поддържане на хомеостазата.

Слънчевият удар, известен също като топлинен удар, е тежко състояние, което е резултат от продължително излагане на високи температури или интензивно физическо натоварване в екстремна жега. Той настъпва, когато терморегулаторните механизми на организма се претоварват и основната телесна температура се повишава до опасни нива. 

Жегата е убила 61 хил. души в Европа през 2022 г.

Unsplsash: Снимка с илюстративно съдържание

По време на слънчев удар охлаждащите механизми на организма, включително потенето, не успяват да регулират ефективно вътрешната температура. Прекомерната топлина надхвърля способността на организма да я разсейва, което води до каскада от физиологични събития. Когато температурата на ядрото на тялото се повиши над 40°C или повече, жизненоважните органи започват да изпитват дистрес. Освен това може да се наруши работата на сърдечносъдовата система, което предизвика неравномерен сърдечен ритъм, ниско кръвно налягане и увреждане на органи като черния дроб, бъбреците и мускулите.

Навлязохме в типичното горещо българско лято


Бързата медицинска намеса е от решаващо значение при съмнение за слънчев удар. Ако не се лекува, състоянието може бързо да прогресира и да стане животозастрашаващо. Охлаждането на тялото чрез техники като потапяне в студена вода, обдухване с вентилатор и поставяне на ледени компреси на ключови места може да помогне за намаляване на тежестта на състоянието, докато чакате медицинските специалисти.

Unsplsash: Снимка с илюстративно съдържание

Превенцията винаги е по-добра от лечението, когато става въпрос за слънчев удар. За да избегнете това опасно състояние, е важно да поддържате хидратация, особено в горещо и влажно време. Носенето на свободни, светли дрехи и използването на слънцезащитни продукти за предпазване на кожата от пряко излагане на слънце също може да помогне. Ограничаването на дейностите на открито през най-горещите части на деня и почивките на хладни, сенчести места могат да намалят риска от прегряване.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм