Дърветата започват да се люлеят, небето потъмнява и изведнъж го чуваш - далечен звук на гръмотевица. Това е сигнал, че потенциалната опасност е на път, пишат от CNN.

Гетов: Детето, което беше поразено от мълния в Бургас, е будно и контактно

Не пренебрегвайте този звук, защото там, където има гръм, има и мълния, а мълнията може да убие или осакати по начин, по който най-малко очаквате. В това число и когато си взимате душ, миете се във ваната или дори миете чинии.

Тъй като мълнията може да преминава през водопроводната инсталация, "най-добре е да избягвате всякаква вода по време на гръмотевична буря. Не вземайте душ, не се къпете, не мийте чинии и не си мийте ръцете", отбелязват от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Силна магнитна буря удря Земята

"Рискът от преминаване на мълния през водопроводната инсталация може да е по-малък при пластмасовите тръби, отколкото при металните", добавят от CDC. "Въпреки това е най-добре да избягвате всякакъв контакт с водопроводни тръби и течаща вода по време на гръмотевична буря, за да намалите риска да бъдете ударени."

Това не е единствената опасност, когато сте вътре. Не излизайте на веранди и балкони, не се приближавайте до прозорци и врати и "НЕ лягайте на бетонни подове и не се облягайте на бетонни стени", казва агенцията.

Също така "Не използвайте нищо, свързано с електрически контакт, като компютри или друго електронно оборудване", казват от CDC. "Не използвайте телефони с кабел. Мобилните телефони и безжичните телефони са безопасни ... ако не са свързани към електрически контакт чрез зарядно устройство".

Мълния превъртя градския часовник на Бургас

Гръмотевицата се появява при удар на мълния, която нагрява въздуха около мълнията до 50 000 градуса по Фаренхайт, което е 5 пъти повече от повърхността на слънцето, съобщава Националната метеорологична служба. "Веднага след светкавицата въздухът се охлажда и свива бързо. Това бързо разширяване и свиване (създава) звуковата вълна, която чуваме като гръм".

Мълнията може да убие по много начини. Директният удар най-често е фатален, казват от CDC. Токът може също така да премине през земята, да се отрази от човек или предмет.

Можете да изчислите разстоянието между вас и мълнията, но го направете от безопасно място, за да не бъдете ударени, съветват от метеорологичната служба.

Бури и градушки ще се редуват с жеги през юли

Ако сте попаднали навън, "НЕ лягайте на земята. Мълнията предизвиква електрически ток по горната част на земята, който може да бъде смъртоносен на повече от 100 метра разстояние. Влезте на безопасно място; никое място навън не е безопасно", заяви CDC.

"Избягвайте всичко, което ще увеличи риска да бъдете ударени от мълния, като например да сте близо до или под високи дървета. Ако не се виждат безопасни убежища, приклекнете в позиция, подобна на кълбо: съберете краката си, приклекнете ниско, приберете главата си и покрийте ушите си. Но не забравяйте, че това е крайна мярка. Първо потърсете сигурен подслон."

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм