Юни ще започне с валежи и захлаждане. Повече валежи, около 30-40 л/м2, се очакват в централните южни райони в периода от 1 до 3 юни и дневни температури, достигащи от 19 до 24 градуса, пише MeteoBalkans. От 4 до 6 се очакват повече слънчеви часове, затопляне /температури надвишаващи 25 градуса/ и превалявания в планините и североизточните райони.

В края на първото десетдневие  от 7 до 10 юни, отново краткотрайните дъждове ще бъдат често явление, с повече валежи в западните и централните райони и условия за силни гръмотевични бури и градушки.

Отива си един от най-хладните майски месеци за последните 20 години

Времето през второто десетдневие на юни

Нови превалявания ще има от 10 до 15 юни, по-съществени в западната половина от страната. От 16 до 18 юни по Черноморското крайбрежие ще задържи предимно слънчево време, а на запад ще има превалявания. Дневните температури ще достигат 25 и 29 градуса.

От 18 до 20 юни се очакват валежи със захлаждане.

Какво ще бъде времето през първата половина на юни?

Времето през третото десетдневие на юни

В началото на третата десетдневка, от 21 до 26 юни над западните части от страната ще бъде предимно слънчево, а на изток ще има облаци и превалявания. В периода до 26 ще бъде хладно, с температури от 20 до 26 градуса. Вероятността за слънчево  и по-топло време(температури над 30 градуса) е по-голяма в   периода от 27 от 29 юни.

В края на месеца 30 юни има условия за силни гръмотевични бури в южните и североизточни райони, условия за градушки. 

Повече слънце и по-малко дъжд в първата десетдневка на юни?

ГЕОМАГНИТНА ПРОГНОЗА

През повечето дни слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват / периодите от 7 до 15 юни, от 23 до 28 юни/.

Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите 1 до 6 юни; от 16 до 22 юни, като около 19, 20 юни има условия за слаба геомагнитна буря; в края на месеца - от 29 до 30 юни. 

“Реорганизация заради климата”. Милиарди хора може да се преместят заради високи температури

Метеорологичен Алманах

 Месец юни

За по-голямата част от страната юни е най-дъждовният месец за годината. Средната сума на валежите в извън планинската част е между 48 и 130 л. на кв. м. Причина за обилните дъждове е честото нахлуване на хладен и влажен океански въздух. При такива обстановки падат краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици, а градушките са често явление. През този месец условията за неблагоприятни атмосферни явления, като градушки, проливни валежи и наводнения, са най-подходящи и най-често случващи се в сравнение с август и септември. 

Градушките не са разпределени равномерно в различните части на страната. Всяка година от градушка се засягат над 2000 населени места и нанасят щети върху около 2,5 млн дка обработваема земеделска площ.   Най-често това се случва по линията Видин - Свиленград. В източната половина от страната град пада сравнително рядко.  Силни градушки е имало и през 1966, 1978, 1971 и 1995 г. На 26 юни 2002 г. падналата градушка в София нанесе сериозни щети по колите, като падналите ледени късове са били  големината на едри орехи.

Огнено кълбо освети нощното небе над Австралия (видео)

Друго много опасно явление случващо се през юни е смерчът. Познат още като торнадо и тромб, и представлява фуниеобразен вихър с вертикална ос, в който скоростта на вятъра надвишава 200 км/ч. В нашата страна рядко се създават условия за образуване на смерч, но има няколко описани случаи. На 1 юни 1906 г във Варна са паднали много риби пренесени от смерч, образуван над морето.

Малко хора знаят, че местността Ветровала на Витоша дължи своят облик и наименование именно на смерч. Той се е разразил в следобеда на 14 юни 1956 г и е изкоренил вековни дървета от площ във формата на правоъгълник със страни 300 на 1200 м. На 19 юни 1978 година около селата Блажево и Висока могила, Дупнишко смерч отнася покрвите на много къщи и селско-стопански постройки.

“Никога не съм виждала подобно нещо“. Тежки наводнения в Италия взеха 13 жертви

Юни е първият  летен месец и тази година ще посрещнем лятото на 21 юни в 17: 56 часа, когато слънцето влиза в знака на Рак. Със старта на лятото се повишават чувствително температурите. Все по-често над страната се настаняват топли въздушни маси на умерените и тропическите ширини. В такива условия обикновено времето е слънчево, а в равнините горещо. Най-високите температури измервани през този месец са между 35 и 40 градуса.

Най-топло през юни е било в Плевен: 42 градуса, Русе: 41, Панагюрище и Образцов чифлик: 40 градуса. При по-чувствителните застудявания минималните температури са се понижавали до 3, 8 градуса. По-студено е било в Трън минус 1 градус, Самоков 0, Разград, Чирпан и Казанлък 2 градуса. В София най-студено е било на 3 юни 1918 г 4,2 градуса, а най-топло на 27 през 1982 година 37, 2 градуса. 

Циклонът “Мока“ прерасна в ураган от най-висока степен (видео и снимки)

По Черноморието месец юни се характеризира с по-малко валежи от вътрешността на страната, повече слънчеви часове и по-слаби захлаждания. Тези предимства, в съчетание с прохладата на морския бриз и дългия ден правят месеца подходящ за почивка на море. Температурата на морската вода от 17 градуса в началото на месеца се повишава до 21, 22 (в отделни години до 25) градуса в края.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм