Повече от 20 реки в Италия излязоха от коритата си, което доведе до смъртта на 13 души и принуди хиляди да напуснат домовете си, след като за ден и половина паднаха шестмесечни валежи, пише Би Би Си.

Още тела бяха открити в четвъртък, след като почти всички реки преляха между Болоня и североизточното крайбрежие на 115 км. Има около 280 свлачища.

Циклонът “Мока“ прерасна в ураган от най-висока степен (видео и снимки)

Кметът на Равена - град, силно засегнат от наводненията, заяви пред Би Би Си, че това е най-тежкото бедствие от един век насам.

Микеле де Паскале определи щетите, причинени от наводненията, като катастрофални и костващи на хората в неговия град и в по-широкия регион домовете им, имуществото им, а на някои и живота им.

Дъжд - слънце, дъжд - слънце...и така до края на май

"Това бяха много лоши 48 часа. Водата и калта заляха цялото ни село", казва 71-годишната Роберта Лазарини.

Нейният дом в Ботехино ди Зока, южно от Болоня, е бил ударен от поток в сряда. Улиците, къщите и градините бяха наводнени и Роберта каза, че все още се страхува.

"Никога не съм виждала подобно нещо тук. Бяхме заклещени и не знаехме какво да правим. Просто се надявам това да не се повтори".

ООН: Следващите пет години ще бъдат най-горещият период в историята

Пожарникарите помогнали на жителите да избягат от къщите си, включително на 97-годишна жена, която трябвало да напусне спалнята си в гумена лодка.

"Нашата общност е разбита", казва дъщерята на Роберта, Инес, която държи местното кафене на централния площад. "Чувствахме се напълно откъснати, изолирани, някои от нас бяха наистина ужасени."

"И преди сме имали наводнения, но доколкото си спомням, никога не е било толкова лошо", казва 74-годишният Ламиери, докато отстранява калта от мазето си, където синът му съхранява продукти за продажба в магазина за сувенири, който управлява в центъра на Болоня.

Глобалното затопляне за първи път ще премине ключовата граница от 1,5°C

"Улицата се превърна в река. Загубихме всичките си вещи, които се съхраняваха тук долу. Щетите ни възлизат на хиляди евро."

Това е едно от многото села и градове, наводнени в провинция Емилия-Романя, не само от реки, но и от преливащи канали.

В четвъртък западно от Равена бяха проведени още евакуации и бяха открити още тела, включително на двойка в апартамент в село Руси, който е бил наводнен часове преди това.

„Ние сме в пустиня“: Мъртви култури, изчезващи езера - Испания пресъхва

Мнозина предупреждават, че Италия се нуждае от национален план за реагиране на последиците от изменението на климата.

Министърът на гражданската защита Нело Мусумечи заяви, че тропическите условия вече са достигнали Италия, като за 36 часа са паднали 20 см дъжд, а в някои райони - до 50 см.

"Почвите, които остават сухи дълго време, се циментират, което драстично ограничава способността им да абсорбират вода", каза той.

Опасно време: В Италия мощен циклон прераства в медикейн, обилни валежи в Гърция

По думите му от 40 години не са строени регионални язовири и е необходим нов подход към хидротехническото строителство.

Правителството на министър-председателя Джорджия Мелони свика кризисна среща следващия вторник.

Лидерът на италианската опозиционна Демократическа партия заяви пред Би Би Си, че цялата политическа система е виновна за бедствието и че политиците не са направили достатъчно, за да се справят с предизвикателствата, породени от изменението на климата.

Какво ще се случи, ако супервулканът Йелоустоун изригне?

Ели Шлейн, която преди това е била заместник-председател на Емилия-Романя, заяви, че правителствата последователно не са успели да се справят с уязвимостта на Италия от наводнения и други екстремни водни явления.

Много фактори допринасят за наводненията, но затоплянето на атмосферата, причинено от изменението на климата, прави екстремните валежи по-вероятни. От началото на индустриалната ера светът вече се е затоплил с около 1,1 °C и температурите ще продължат да се повишават, ако правителствата по света не намалят рязко емисиите.

Италиански спа център хит в TikTok заради басейна си с гръмотевична буря

Антонио Франческо Рицуто, 55-годишен адвокат, който живее край реката със съпругата си, е бил принуден да напусне във вторник вечерта и сега живее при дъщеря си в близко село.

"Това беше нещо, което никой не очакваше в тези размери", каза той. "Преди да напуснем къщата си, нивото на водата се покачваше с всяка минута. Когато се върнахме вчера... дневната ни беше напълно потопена. Ще трябва да изхвърлим по-голямата част от мебелите си."

Какво ще се случи, ако температурата на Земята се повиши с 6 градуса?

Стефано Боначини, регионален председател на област Емилия-Романя, заяви, че разходите за щети възлизат на милиарди евро.

През нощта беше разпоредена евакуация в градовете на запад от Равена. На жителите на Виланова беше наредено да се подслонят на горните етажи, ден след като наводненията преминаха през историческия център на Луго.

В четвъртък Луго отново беше наводнен, както и Церви на брега.

Снимки: БГНЕС

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм