Дълбок циклон е разположен над Тиренско море. През следващите часове нов циклон ще се образува над Йонийско море и се очаква се усили до ниво медикейн, информира MeteoBalkans. Бурята визуално дори ще  заприлича на тропическа депресия, но силата й е далеч по-малка. 

През следващите 24 часа бурята ще определя дъждовното време над Сицилия и Калабрия. Валежите над тези райони ще са проливни по характер и придружени от гръмотевици. Очакват се и наводнения и силни пориви на вятъра, като на места те ще надминат 70 км в час. 

От 7 до 30 градуса: Какво ще бъде времето през май

През следващите дни циклонът ще се насочи и към Италия. Поради орографията се очакват принудителни извалявания и по бреговата ивица и над Централна и Южна Италия, където валежите ще надминат 70-100 л/кв.м. Не са изключени и свлачища в планинските райони от Италия.

През следващите 24 часа синоптичната обстановка в Южна и Централна Гърция също ще се влошава. 

Типична пролет и в следващите десетина дни

Гръцките метеоролози предупреждават жителите в областите Пелопонес, Централна Гърция, Тесалия, Западна Гърция и района на Атика да са предпазливи заради oчакваните валежи по време на средиземноморския циклон на 3 и 4 май.

Тези валежи ще повишат значително нивата на подпочвените води, което ще засили риска и от активизиране на свлачища и възможни наводнения в Пелопонес, Централна Македония, Западна Гърция и Тесалия (Гърция ). Очакваните количества валежи на места ще надминат 70-100 л/кв.м.

Мощна магнитна буря удари Земята

Какво е медикейн?

Медикейнът е метеорологично явление, което е комбинация от средиземноморски ураган и тропически циклон, известен също като тропическа буря. Това е рядко метеорологично събитие, което се случва в средиземноморския регион и може да доведе до силни ветрове, обилни валежи и високи вълни.

Медикейнът е подобен на ураган или тайфун по отношение на своята структура и поведение, но се образува над Средиземно море, което има различен климат и атмосферни условия от Атлантическия или Тихия океан. Медикейните обикновено се образуват през есенните месеци, когато температурите на морето са все още относително високи и има силен контраст между студения въздух над Европа и топлия въздух над Средиземно море.

Какво ще се случи, ако температурата на Земята се повиши с 6 градуса?

Медикейните могат да имат значително въздействие върху крайбрежните райони, включително наводнения, свлачища и щети на инфраструктура и имущество. Те все още са сравнително нова област на изследване за метеоролозите и могат да бъдат трудни за точно прогнозиране поради тяхната рядкост и сложност.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм