Стоейки в своето поле с изсъхнала царевица, Санти Каудевила е много притеснен. „Ако времето не се промени, ще бъдем на нула. Никаква реколта няма да съберем“, каза той пред CNN.

Каудевила, който отглежда царевица, сорго и други култури в Гименелс в Каталуния, беше силно засегнат от тежката суша, която засегна тази част от североизточна Испания.

"Ние сме в пустиня. Това днес е пустиня“, каза той.

Поредната криза на Европа: Недостиг на вода

Липсата на вода започва да се усеща като екзистенциална криза за фермери като Каудевила и той се тревожи за бъдещето на своята професия. Става все по-трудно да се свържат двата края, тъй като културите умират поради липса на вода, или изобщо не могат да бъдат засадени.

Сушите са факт от живота в този край на Испания. 

Те са типични за средиземноморския климат на Каталуния“, каза Алберт Рухи, еколог по сладка вода в Калифорнийския университет в Бъркли, който е родом от Каталуния.

Това е най-лошият период, който сме имали за последните 100 години“, каза Самуел Рейес, директор на Каталунската водна агенция.

Какво ще се случи, ако температурата на Земята се повиши с 6 градуса?

Проблемът се разпространява и извън Каталуния.

Испания е в дългосрочна суша от края на 2022 г., каза Рикардо Торихо, говорител на AEMET, испанската национална метеорологична служба.

През март в страната са паднали само 36% от средните месечни валежи, което прави месеца втория най-сух март този век. Тенденцията продължи през април, който може да се окаже най-сухият в историята.

Условията на суша се влошиха от високите температури, които напомнят повече за средата на юли, отколкото за пролетта.

Тонове мъртва риба задръстиха австралийска река (видео и снимки)

Миналия четвъртък априлските рекорди бяха разбити, като град Кордоба в южна Испания достигна 38,8 градуса по Целзий.

Комбинацията от суша и горещина породи опасения за повторение на миналото лято, когато страната стана жертва на горещи вълни и горски пожари, които изгориха 756 000 акра. Необичайно ранните горски пожари тази пролет вече изгориха повече от 10 000 акра в източния регион Кастелон.

Тези условия сочат нова реалност за части от Европа, която се затопля два пъти по-бързо от средното за света. Въпреки че ще отнеме време, за да се определи точната роля, която играе изменението на климата, учените са категорични, че причиненото от човека глобално затопляне прави сушите и горещите вълни по-чести и по-екстремни.

Дунав “изчезва в дупка“: Къде отива водата?

„Селскостопанска катастрофа“

Напуканата, изсъхнала земя в язовир Сау разкрива тежката жертва, която липсата на валежи е нанесла на водоизточниците на Каталуния.

Разположен на около 100 километра северно от Барселона, резервоарът е ключов източник на питейна вода за региона, но в края на април беше само със 7% от капацитета си.

Сушата унищожава второто по големина местообитание на крокодили в Африка

Нивата на водата му са толкова ниски, че се е появило средновековно селище, наводнено при създаването на езерото през 60-те години на миналия век, което придава зловещо присъствие на напеченото от слънцето дъно на езерото.

Властите бяха принудени да източат водата в опит да защитят качеството й и трябваше да премахнат местните риби, за да спрат задушаването им.

Нивата на резервоара в Каталуния се движат около 25%, което е значително по-ниско от обичайното за това време на годината.

Липсата на вода има катастрофално въздействие върху фермите в региона. „Няма прецедент“, каза Марти Костал, ръководител на водоснабдяването на Младите фермери и животновъди на Каталуния (JARC).

„Времето на изобилието приключи“: Сухата зима изправя Европа пред нарастваща криза с водата

По-голямата част от реколтата от пшеница и ечемик на дъждовна земя ще бъде загубена, а на напоявана земя ще бъде намалена наполовина, каза Костал пред CNN. „Ако не вали през май, ще бъде катастрофа“, каза той.

Сушата засяга 60% от провинцията на Испания и е унищожила реколтата на 8,6 милиона акра, според Координатора на организациите на фермерите и животновъдите (COAG). 

Животновъдството е изложено на риск, тъй като фермерите се нуждаят от пасища, за да изхранват животните си. Без него те са принудени да купуват храна. Очакват се загуби и за овощни градини, лозя, производство на зехтин и зеленчукопроизводство, каза Серж Зака, агрометеоролог, пред CNN.

Испанците борят енергийната криза с дървесни пелети и слънчеви панели

Тези агроклиматични условия водят до селскостопанска катастрофа“, каза той.

Липсата на растителност също пречи на пчелите да правят мед. Пчеларите са изправени пред трети пореден сезон без реколта благодарение на недостига на вода, според COAG.

През април Испания поиска спешно финансиране от Европейския съюз, за ​​да помогне на фермерите да се справят с последиците от сушата.

Запасите от кафе в Бразилия доближават исторически минимум

"Няма вода"

Недостигът на вода засяга не само фермерите, но и питейната вода.

Село Кастелсир, на около 30 мили северно от Барселона, е едно от многото места в Каталуния, които разчитат на вода, доставяна с камиони.

Хората бяха помолени да пестят вода, като взимат бързи душове, внимават, когато мият чинии и не пълнят басейните си.

Ситуацията продължава повече от година, каза Хуан Когдони, жител на селото. „Много сме притеснени“, сподели той.

ООН: Светът върви в грешна посока относно климата

С наближаването на лятото и надеждата за обилни пролетни дъждове избледнява, мнозина бият тревога за това какво може да се случи в Испания.

Сега се намираме в много драматична ситуация“, каза Джоан Хирона Гомис, учен от Института за изследвания и технологии в областта на храните - изследователска организация, собственост на каталунското правителство.

Нивото на водата в езерото Пауъл пада драстично

Без значителни валежи „ще претърпим лоша суша това лято“, каза той пред CNN.

Гомис работи върху експерименти за повишаване на ефективността на напоителните системи, използвани от фермерите, включително чрез използване на технологии като сензори за оценка на точното количество вода, от което се нуждаят културите.

Дали Каталуния може да остане един от ключовите земеделски региони в Европа е „големият въпрос“, каза Гомис. Всичко зависи от това „дали можем да се адаптираме“.

Сушата в Португалия води до поскъпяване на водата

Това ще означава големи промени, каза Костал, включително изследване на устойчиви на суша култури, инвестиции в градска и селскостопанска инфраструктура и подобрения във водната ефективност.

Той се надява, че случващото се в Испания и други части на Европа ще напомни на хората откъде идва храната им. „Плодовете се произвеждат на полето, а не на рафтовете на супермаркета“, каза той.

Снимки: Getty Images

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм