Милиони мъртви и гниещи риби са задръстили огромен участък от река близо до отдалечен град в австралийската пустош, докато изпепеляваща гореща вълна обхваща региона. Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват как лодки се провират през „килим” от мъртва риба, задушаващ водата, която едва се вижда, съобщават от БГНЕС.

В изолация и без вода: 13-годишно момче прекара 6 седмици в карцер

Правителството на щата Нов Южен Уелс каза в петък, че "милиони" риби са умрели в река Дарлинг близо до малкия град Менинди, в третото масово измиране, което засяга района от 2018 г. „Наистина е ужасяващо, докъдето погледът ви стига, виждате само мъртва риба“, каза местният жител Греъм Макраб пред AФП. „Сюрреалистично е за разбиране“, каза той, добавяйки, че тазгодишното измиране или убиване на рибата изглежда са по-лоши от предишните. „Въздействието върху околната среда е небивало“.

Австралия ще купи от САЩ три атомни подводници клас „Вирджиния“ до 2030 г.

Популациите на риба, като херинга и шаран, са се увеличили в реката след неотдавнашните наводнения, но сега те измират в огромни количества, тъй като наводненията се оттеглят. „Тези смъртни случаи на риба са свързани с ниски нива на кислород във водата (хипоксия), тъй като водите от наводнения се оттеглят“, се казва в изявление на щатското правителство. „Настоящото горещо време в региона също изостря хипоксията, тъй като по-топлата вода съдържа по-малко кислород от студената вода, а рибите имат по-високи нужди от кислород при по-високи температури.“

Предишните измирания на риба в Менинди, който се намира на около 12 часа път с кола западно от Сидни, бяха обяснени с липсата на вода в реката поради продължителната суша и токсичния цъфтеж на водорасли, който се простира на над 40 километра. „За съжаление това няма да е последното“, предупреди правителството на щата през 2019 г. Представителка по риболова в правителството Камерън Лей сподели, че гледката на реката, задръстена от измряла риба, е „неприятна”. „Виждаме десетки километри с мъртва риба, докъдето ви стига погледът, така че това е доста противоречива сцена“, каза ABC. Селището Менинди има население от около 500 души, то е опустошено както от суша, така и от наводнения през последните години.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм