13-годишно австралийско момче от коренното население е прекарало 45 дни в карцер, докато е било задържано за дребни престъпления. Това е поредният случай на младежко правосъдие, предизвикващ загриженост за правата на човека в Куинсланд, пишат от Би Би Си.

Момчето, наричано "Джак", беше освободено условно миналата седмица след 60 дни задържане в Центъра за задържане на младежи в Кливланд, Таунсвил.

Тайландец отива в затвора заради календари с патици, които „осмиват“ краля

Предполага се, че е прекарал 22 последователни дни в изолация.

Ръководителят на отдела по правата на човека в Куинсланд твърди, че случаят може да е нарушил законите на щата.

Няма сериозно криминално минало

Джак е бил задържан под стража по обвинения, свързани с бой с друго 13-годишно момче, в центъра за задържане на около 1300 км северно от Бризбейн.

Журналистика в опасност: Съдебните процеси, които оставят отпечатък върху цяла Европа

В отчаянието си от ситуацията той е залял килията си с вода от тоалетната, след като му е отказана питейна вода, казва адвокатът му Тим Грау пред Би Би Си.

Описвайки задържането му като "необичайно и жестоко", Грау заяви, че Джак няма "сериозно криминално минало".

"Той е на 13 години, бил е в съда веднъж преди това. Така че, според мен дори за това престъпление той не трябваше да бъде лишен от свобода", каза той.

Откриха камери в дамските тоалетни в посолството на Австралия в Банкок

Грау заяви, че не знае защо Джак е прекарал толкова дълго време в изолация, но подозира, че това се дължи на недостига на персонал в затвора.

"Ако той е изживял това заради недостиг на персонал, а в центъра за задържане в Кливланд има 80 или повече деца във всеки един момент, може само да се предположи, че и други деца са в същото положение."

"Човек би се надявал да не е така, но може би това е по-често срещано, отколкото си мислехме".

От 1 до 3 години затвор грозят двама непълнолетни, отрязали ушите на кучето Фейт

Периодът на задържане на Джак включва шест дни, през които е бил държан в затвор за възрастни. Миналата седмица той е освободен с устно порицание.

Друг неотдавнашен случай също повдигна въпроси, свързани с правата на човека относно системата за младежко правосъдие на Куинсланд, която в момента е в процес на реформа.

Съдът отстрани от власт премиера на Тайланд

През февруари стана ясно, че друго 13-годишно момче от Куинсланд с увреждания в развитието е прекарало 78 дни, затворено в килия по 20 часа на ден.

В момента в Куинсланд се обсъждат нови закони, които биха криминализирали нарушаването на гаранцията от непълнолетни - промяна, която ще доведе до драстично увеличаване на броя на младежките затвори, предупреждават експерти.

Комисарят по правата на човека на щата Скот Макдугъл заяви, че последните случаи може да са нарушили Закона за правата на човека на Куинсланд, според който всички затворници трябва да имат достъп до чист въздух и физически упражнения за минимум два часа на ден.

След 12 години в неизвестност: Осъденият за убийството пред дискотека „Соло” е задържан в Узбекистан

Той предупреди, че промените в закона само ще влошат положението и че са необходими незабавни мерки, за да се спре поставянето на деца в изолация.

"За съжаление не мисля, че това са изолирани случаи", каза той пред Би Би Си.

"Като се имат предвид законите, които се приемат в Куинсланд, и които очевидно имат за цел да вкарат в затвора повече деца, става още по-важно правителството спешно да разработи съгласуван план за предотвратяване на попадането на деца в системата на наказателното правосъдие", каза той.

Дезертьорка от Северна Корея: Там е забранена думата “глад”, а аз търсих хлебарки, защото няма храна

"Опасенията ми са, че като увеличаваме натиска върху системата, рискуваме да нормализираме лошото отношение към децата".

Макдугъл призова правителството на щата да "удвои" мерките за задържане на децата в училище и да ги спре да тръгнат по "пътя на криминализацията".

Центровете за задържане на младежи са "сложни и трудни"

Според статистическата служба на Куинсланд през 2021 г. вероятността аборигените и жителите на остров Торесов проток да попаднат в затвора е 12 пъти по-голяма от тази на австралийците, които не са от коренното население на страната.

Беларус осъди на 10 години затвор Нобеловия лауреат Бяляцки

Процентите на лишаване от свобода на непълнолетни също са високи, като децата от коренното население представляват около 70% от задържаните в по-голямата част на Куинсланд, а в северната част на щата - над 90%.

Пренаселените помещения означават, че децата и непълнолетните често трябва да бъдат настанявани в затвори за възрастни, известни като наблюдателни домове. Повечето от задържаните непълнолетни лица са задържани под стража.

“Безразличието винаги е приятел на врага”. 6 значими речи за правата на човека (видео)

В изявление за Би Би Си говорител на Министерството на децата, младежкото правосъдие и мултикултурните въпроси на Куинсланд заяви, че изолацията или "отделянето" се използват само в краен случай.

Центровете за задържане на младежи са "сложна и трудна среда, а практиките, използвани в центровете, имат за цел да гарантират безопасността на персонала и младежите по всяко време", заяви говорителят.

"По всяко време на "отделянето" младите хора имат достъп до посещения и услуги за професионална подкрепа, телефонни обаждания, образователни материали, режим на хранене и развлекателни дейности."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм