Бивш служител на австралийското посолство в Банкок е с повдигнато обвинение, след като в дамските тоалетни на мисията са открити множество шпионски камери, съобщи официален представител на Канбера в събота.

Министерството на външните работи и търговията на Австралия потвърди, че Кралската тайландска полиция миналия месец е арестувала местен бивш служител.

"Благополучието и неприкосновеността на личния живот на всички служители остават приоритет за министерството и ние продължаваме да оказваме подходяща подкрепа", заяви говорител на министерството в изявление за АФП.

Говорителят отказа да коментира допълнително текущия правен въпрос.

Кхеммарин Хасири - командир на отдела за външни работи на Кралската полиция на Тайланд, заяви, че на 6 януари посолството на Австралия е подало жалба срещу един мъж. Тайландската полиция заяви, че разследването продължава.

Банкок се отваря за ваксинирани туристи

Не е ясно колко дълго камерите са били в сервизните помещения, като според репортаж на ABC Australia, въпросът е станал известен едва след като миналата година на пода в банята е била намерена SD карта от камера.

Инцидентът представлява сериозен пробив в сигурността, заяви пред АФП австралийски експерт по отбрана и външна политика.

"Ако сигурността е била достатъчно слаба, за да позволи устройства като камери да бъдат инсталирани навсякъде в охраняемата зона, това предполага, че тя не е достатъчно строга, за да осигури безопасността на посолството", заяви Хю Уайт, почетен професор по стратегически изследвания в Австралийския национален университет.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук