Прокуратурата на Република България е информирана официално от бюрото на Интерпол в гр. Ташкент, че на 01.03.2023 г. е задържан българският гражданин Илиян Тодоров, обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест и червен бюлетин на Интерпол.

Илиян Тодоров има влязла в сила присъда по дело, приключено окончателно от Върховния касационен съд през декември 2013 г., съобщиха от прокуратурата.

Какво знаем за убийството пред „Соло”

Тодоров получи доживотна присъда за убийството с нож на Васил Александров и Кирил Въжаров пред дискотека „Соло” в София през 2009 г. Извършителят бе заловен няколко дни по-късно. Илиан Тодоров се измъкна от правосъдието, след като веднъж беше пуснат на свобода от съдия Румяна Ченалова. Малко след това обвиняемият бе осъден на доживотен затвор.

В съобщението на властите в Ташкент се сочи, че на 01.03.2023 г. при проверка на „изход“ преди полет за Истанбул Илиян Тодоров е спрян за проверка. Установено е, че паспортът, с който българският гражданин се е легитимирал, е подправен, поради което лицето е задържано. Със случая са ангажирани компетентните гранични власти, както и компетентната прокуратура в Узбекистан.

Повдигнаха обвинение срещу Ченалова, заради делото "Соло"

Със съдействието на българските компетентни власти е установено, че задържаното лице е издирваният Илиян Тодоров.

Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно производство за извършено от Тодоров документно престъпление (използване на неистински документ), което предстои да се разгледа.

По следите на една мистерия: 5 неща, които трябва да знаете за изчезването на Маделин Маккан

Отдел „Международен“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП) поддържа постоянна комуникация с Главната прокуратура на Узбекистан чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР.

Предстои изпращането на документи за екстрадицията на Илиян Тодоров съгласно сключен договор между Република България и Република Узбекистан, подписан между страните през 2004 г., заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред bTV.

В тази връзка главният прокурор Иван Гешев поиска официална видеоконферентна връзка с главния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев.

"Отдел „Международен“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП) поддържа постоянна комуникация с Главната прокуратура на Узбекистан чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев ще поиска официална видеоконферентна връзка с главния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев", добави говорителят на главния прокурор.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм