На 18 април 2009 г. пред дискотека "Соло" в София двама младежи загинаха, след като бяха намушкани с нож след спречкване. Жертвите са 21-годишният хокеист Кирил Въжаров и 24-годишният му приятел Васил Александров. За престъплението, което стана на метри от Съдебната палата, няколко дни по-късно беше арестуван Илиян Тодоров, въпреки че променил цвета на косата си в опит да се укрие.  

След 12 години в неизвестност: Осъденият за убийството пред дискотека „Соло” е задържан в Узбекистан

Около 4:00 часа Въжаров, Александров, две момичета и още едно момче излезли на ъгъла на улица “Позитано” и булевард “Витоша”, за да спрат такси. Момчетата стояли на бордюра, когато с бърза крачка към тях се насочил мъж с нож в ръка. Той наръгал трите момчета, качил се в такси и избягал. Най-тежко бил ранен Кирил Въжаров, който успял само да каже: “Нещо ме убоде, май ме наръгаха!” После хокеистът се свлякъл и за секунди издъхнал, припомня "24 часа".

Момичетата, които станали свидетели на престъплението, се развикали за помощ и се обадили на полицията. В това време другите две ранени момчета се превивали от болка и започнали да губят много кръв. След минути били качени на линейка, но по пътя починал и рожденикът Васил Александров.

Третото пострадало момче било настанено във Военна болница. Предполагаемият убиец успял да избяга с такси. Камери заснели как мъж с бяла риза държи предмет в ръката си и го насочва към издъхналите младежи.

Повдигнаха обвинение срещу Ченалова заради делото "Соло"

“Заклах трима! Карай бързо!”, казал на шофьора на таксито, в което се качил непосредствено след убийствотоТодоров.

Таксиметровият шофьор - Людмил Иванов - казва в показанията си, че е бил в таксито си и е изчаквал клиенти близо до Съдебната палата. Не е видял инцидента пред дискотека "Соло", но е забелязал много хора на групи на пешеходната пътека на бул. "Витоша".

Той разпознал в съдебната зала подсъдимия Илиян Тодоров и заявил, че именно той се е возил в автомобила му през нощта на 17 срещу 18 април 2009 г.

Илиян Тодоров се предава два дни след смъртта на Кирил Въжаров и Васил Александров - на 20 април 2009 година, но е с променена външност.

По следите на една мистерия: 5 неща, които трябва да знаете за изчезването на Маделин Маккан

По време на делото той мълчал. След серия от съдебни заседания, в които били представени окървавените дрехи на жертвите и записи от охранителни камери, той беше признат за невинен. Според съдията по делото -  Румяна Ченалова, не може да се каже, че Тодоров не е извършил престъплението, но доказателствата срещу него не били достатъчни.

Мъж уби и разчлени снаха си: Прибрал тялото в тенджери и в хладилника

Така в края на 2011 г. Илиян Тодоров излиза от ареста и повече не се появява в съдебната зала. Изненадващо Апелативният съд отменя оправдателната присъда и го осъжда на доживотен затвор, а Върховният съд я потвърждава. След прочитането ѝ Тодоров се укрива и започва серия от видео обръщения в интернет. В продължение на 12 години местонахождението му не беше ясно.

Заловиха убиеца на мъжа, намерен мъртъв на „Лъвов мост“ преди дни

През 2019 г. бащата на убития Васил Александров - Наско Александров, изразява мнение пред bTV, че Илиян Тодоров се укрива с помощта на баща си, който има възможности. Тодоров е син на бивш общински съветник от БСП в Перник. За Наско Александров е необяснимо как може толкова много години Илиян Тодоров да не бъде открит.

На 6 март 2023 г. стана ясно, че Илиян Тодоров е задържан в Узбекистан. Той се опитал да се качи с фалшив паспорт от летището в Ташкент към Истанбул. На място обаче се появило съмнение, че документът е фалшив. 

В съобщението на властите в Ташкент се сочи, че на 01.03.2023 г. при проверка на „изход“ преди полет за Истанбул Илиян Тодоров е спрян за проверка. Установено е, че паспортът, с който българският гражданин се е легитимирал, е подправен, поради което лицето е задържано. Със случая са ангажирани компетентните гранични власти, както и компетентната прокуратура в Узбекистан.

Във Варна задържаха украинец, издирван за участие във въоръжена престъпна група

Със съдействието на българските компетентни власти е установено, че задържаното лице е издирваният Илиян Тодоров.

Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно производство за извършено от Тодоров документно престъпление (използване на неистински документ), което предстои да се разгледа.

Справка в МВР: Ружа Игнатова била убита по поръчка на Таки (документи)

Отдел „Международен“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП) поддържа постоянна комуникация с Главната прокуратура на Узбекистан чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР.

Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадиция съгласно сключен договор между Република България и Република Узбекистан, подписан между страните през 2004 г.

В тази връзка главният прокурор Иван Гешев поиска официална видеоконферентна връзка с главния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм