26-годишен мъж в Тайланд е осъден на три години затвор, намалени на две години, за продажба на сатирични календари с изображения на карикатурни патици, които според властите обиждат монархията. Мъжът, служител в правния отдел, известен с прякора Тонмай, е арестуван на 31 декември 2020 г., след като полицията нахлува в дома му и конфискува настолни календари, които включват изображения на жълти патици - един от символите на водените от младежите продемократични протести, започнали преди повече от две години.

Служителите заявили, че календарите, които се продавали чрез протестна група във Facebook, клеветят краля, предаде "Гардиън". Тонмай е бил осъден на три години, но когато показанията му са били взети под внимание, съдът намалява присъдата на две години. Той е обжалвал присъдата и е внесъл над 70 000 бата (3 700 лв.) за освобождаване под гаранция.

Будистки храм в Тайланд остана без монаси - всички вземали метамфетамини

Най-малко 1890 души, включително 284 младежи на възраст под 18 години, са обвинени по различни закони, след като властите са се сблъскали с протестиращите, ръководени от младежи. Протестиращите започнаха през юли 2020 г. Сред обвиняемите най-малко 228 души са изправени пред дела по тайландския закон за обида на държавен глава, чиито нарушения носят присъди между 3 и 15 години.

Лицата, предимно млади хора, са били подложени на преследване за политически речи и онлайн публикации, както и за по-сатирични форми на протести, като например носене на маскарадни дрехи.

Съдът отстрани от власт премиера на Тайланд

По време на делото на Тонмай се твърди, че няколко страници от календара са имали за цел да осмиват краля. Сред тях са изображения на карикатурна патица, изобразена заедно с кучета, патица, която лети с ВИП самолет, докато две други патици вървят покрай нея, и патица с презерватив на главата. Кучетата са имали за цел да осмеят хората, лоялни към кралското семейство, а изображението на самолета е имало за цел да се отнесе към краля, кралицата и съпругата, твърди свидетел на обвинението. Защитата посочва, че Тонмай не е изработил календарите, а само е помогнал за доставката им. Патицата не е била въплъщение на краля, а негов собствен персонаж, заяви защитата.

Тайланд забранява да се купувнат стоки и услуги с криптовалута

Гумените патици са се превърнали в необичаен символ на продемократичното движение през 2020 г., след като някои протестиращи са използвали надуваеми патици като щит срещу водни оръдия. Илейн Пиърсън, директор за Азия в Human Rights Watch, заяви в изявление, че случаят "изпраща послание на всички тайландци и на останалия свят, че Тайланд се отдалечава, а не се приближава към превръщането си в демокрация, която зачита правата на човека".

Протестите, които набраха скорост през 2020 г., разтърсиха Тайланд, като призоваха за политическа промяна, включително за реформи на могъщата монархия в страната - тема табу, която досега не беше разглеждана публично. Масовите протести намаляха през следващата година, отчасти поради законови ограничения, предаде още британското издание. 

Откриха камери в дамските тоалетни в посолството на Австралия в Банкок

Въпреки това призивите за промяна продължават да звучат под други форми. Две жени - 21-годишната Тантаван Туатуланон, известна като Таван, и 23-годишната Ораван Фупонг, известна като Бам, от 18 януари са в гладна стачка, за да призоват за правна реформа. Двете са обвинени в обида на държавен глава и въпреки че са пуснати под гаранция, призовават за освобождаването на други лица, на които са повдигнати различни обвинения и които се намират в следствения арест.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм