Конституционният съд на Тайланд отстрани министър-председателя Прают Чан-Оча от длъжност, след като реши да разгледа петиция за преразглеждане на законово определеното ограничение на осемгодишния му мандат, съобщи Ройтерс.

Тайланд забранява да се купувнат стоки и услуги с криптовалута

Съдът обяви решението си в изявление, разпратено до медиите. Досега не беше ясно кога ще се произнесе окончателно по петицията, внесена от основната опозиционна партия, в която се твърди, че времето, прекарано от Прают като ръководител на военната хунта, трябва да се брои за конституционно определения му осемгодишен мандат.

Откриха камери в дамските тоалетни в посолството на Австралия в Банкок

Очаква се вицепремиерът Правит Вонгсуван да поеме функциите на временен лидер, заяви по-рано през седмицата правителствен служител.

Бившият началник на армията Прают взе властта през 2014 г., когато оглави преврат за сваляне на избраното правителство. Той стана граждански министър-председател през 2019 г. след избори, проведени съгласно конституция, изготвена от военните.

Тайланд възобновява задължителната карантина

Основната опозиционна партия подаде молба до Конституционния съд за преразглеждане на законово определеното му осемгодишно ограничение на мандата с твърдението, че той трябва да напусне поста си този месец, тъй като времето, прекарано като началник на хунтата, трябва да се зачете за част от неговия мандат.

Спорът е последният в страната, която от близо две десетилетия е свидетел на периодични политически сътресения, включително два преврата и насилствени протести, главно поради противопоставянето на участието на военните в политиката и исканията на все по-осъзнатите политически слоеве на обществото за по-голямо представителство.

Общите избори трябва да се проведат до май следващата година.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм