Те бяха в Манхатън, живееха в най-свободната страна, която можете да си представите, и казват, че са потиснати? Дори не мога да го повярвам“, каза Йонми Парк пред The ​​Post.

Бях продадена за 200 долара като секс робиня в 21 век. И казват, че са потиснати, защото хората не могат да следват техните местоимения, които измислят всеки ден?

Диктаторът е по-силен от глада: Изправено ли е населението на Северна Корея пред гладна смърт?

29-годишната жена бяга от Северна Корея като тийнейджърка и става жертва на трафик на хора в Китай. През 2014 г. тя е една от едва 200-те севернокорейци, които живеят в Съединените щати и от миналата година е американска гражданка.

Снимка: Facebook, Yeonmi Park

Сега, три години след като завършва университет със специалност по права на човека, Парк критикува пробудения иделизъм в САЩ.

В книгата си „While Time Remains“, издадена на 14 февруари, Парк пише как е стигнала до Съединените щати, само за да открие някои от същите посегателства върху свободата, които е смятала, че е оставила в Северна Корея – от политиката на идентичността и манталитет на жертва към лицемерието на елита.

Северна Корея търси повод за обявяване на война на САЩ

Избягах от ада на земята и тръгнах през пустинята в търсене на свобода и я намерих. Не искам нищо лошо да се случи с новия ми дом. Трябва да държим тъмнината на разстояние“, пише тя. 

Дезертьорката умолява читателите: „Имам нужда от вашата помощ, за да спася страната ни, докато има време.

Парк за първи път влезе в заглавията през 2015 г. с книгата си „За да живееш: Пътуването на едно севернокорейско момиче към свободата“ и със смелите си твърдения, че нещата, които е преживяла като студентка в Колумбийския университет, й напомнят за Северна Корея.

Снимка: Facebook, Yeonmi Park

В интервю за The Post, Парк си припомня какво е да си дезертьор от Северна Корея, избягал от тиранията и потисничеството, само за да се срещне със студенти, които искат да претендират за статут на жертва и да спечелят точки заради потисничество. Тя нарече алма матер „лагер за чиста индоктринация“ и каза, че много от нейните съученици в най-елитното училище в Ню Йорк са „с промити мозъци като севернокорейските студенти“.

Какво е атомна бомба, как да действаме в случай на ядрен взрив и какви са последствията? (видео и снимки)

Никога не съм разбирала, че липсата на проблем може да бъде проблем. Те трябва да създадат несправедливост от нищото или проблем от нищото, защото не са преживели нищо подобно на това, с което се сблъскват другите хора в света“, смята Парк. 

Тя е родена в Хиесан, Северна Корея, второ дете на държавен служител и е израснала под управлението на тогавашния върховен лидер Ким Чен Ир при най-мрачни условия.

През първите пет години от живота й около 3,5 милиона севернокорейци са умрели от глад. Парк си спомня как е търсила хлебарки на път за училище, за да утоли глада си, дори когато режимът на Ким забранява думите „глад“ и „нищета“.

Япония иска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради севернокорейските ракети

Тъмнината в Хиесан е пълна. Не е просто липсата на светлина, енергия и храна. Това е липсата на достойнство, убежище и надежда. Тъмнината в Хиесан е... да гледате как вашите родители и съседи са изведени от полицията за престъплението да събират насекоми и растения, за да ядат децата им“, пише Парк. 

Снимка: Facebook, Yeonmi Park

След като баща й е арестуван и осъден на тежък труд за престъплението търговия със сушена риба, захар и метали, животът на семейство Парк в Северна Корея се влошава още повече. Накрая всички те планират бягството си.

Не избягах в търсене на свобода или безопасност. Избягах в търсене на купа с ориз“, пише тя.

Сестрата на Парк първа избягала от Северна Корея. Парк, тогава на 13 години, и майка й я последвали, пресичайки замръзналата река Ялу в Китай. Но вместо да намерят сестра й, двете попадат в ръцете на трафиканти на хора, които продават Парк в сексуално робство. 

Ким Чен Ун заведе дъщеря си на войнишки банкет, готви я за наследница (снимки)

След години на принудителен робски труд, все още тийнейджърка, Парк най-накрая успява да се освободи и да пътува през пустинята Гоби до Монголия с помощта на християнски мисионери. Оттам тя отива в Южна Корея, където намира убежище и получава гражданство.

Седем години след първата им раздяла, Парк се събира с по-голямата си сестра, но двете разбират, че баща им е починал малко след като Парк успяла да избяга в Китай.

Загубата му, разкрива Парк, я е накарала да „крачи в един различен живот: такъв, посветен на човешките права и подобряването на живота на хората, страдащи от тирания. Живот със смисъл. Живот, с който баща ми би се гордял.

Япония изстреля сателит за наблюдение на Северна Корея

Когато Парк била младо момиче, майка й й казала, че най-опасното нещо в тялото й е езикът й и я предупредила, че ако каже грешно нещо или обиди режима, семейството й може да бъде хвърлено в затвора или дори екзекутирано.

В Америка не екзекутират хора, но техният поминък, тяхното достойнство, тяхната репутация и тяхната човечност са атакувани. Когато казваме на хората да не говорят, ние цензурираме и тяхното мислене. И когато не можеш да мислиш, ти си роб - марионетка с промит мозък", заяви тя. 

Снимка: Facebook, Yeonmi Park

От времето си в университета, базираната в Ню Йорк авторка и активистка стартира канал в YouTube „Гласът на Северна Корея“, където споделя информация за живота под режима. Тя също така се присъедини към борда на Фондацията за правата на човека с нестопанска цел, където работи с дисиденти от цял ​​свят и наскоро помогна в усилията за пускане на петиция против режима в Северна Корея.

Ким Чен Ун заведе дъщеря си в завод за балистични ракети

Наскоро разведена, Парк вече е майка на петгодишен син. Тя иска той да има същите свободи, които е намерила в Америка, но се страхува, че те са атакувани от пагубна събудена идеология и особено политиката на идентичността.

Снимка: Facebook, Yeonmi Park

В Северна Корея, казва Парк, правителството разделя гражданите на 51 класи въз основа на това дали кръвта им е „опетнена“, защото техните предци са били „потиснически“ собственици на земя.

Така режимът раздели хората. Това, което човек прави, няма значение. Всичко е свързано с вашите предци и колектива“, обяснява тя.

Ким Чен Ун призова за ударно засилване на ядрения потенциал на страната му

Сега, когато вижда американци да се отдават на расов есенциализъм и политика на идентичност, тя твърди, че това ѝ се струва зловещо познато.

Казват, че белите хора са привилегировани, виновни и потисници. Това е тактиката, която севернокорейският режим използва, за да раздели хората. В Америка е същата идеята за колективна вина. Това е идеологията, която накара Северна Корея да бъде това, което е днес - и ние я влагаме в младите американски умове“, коментира Парк. 

САЩ: Северна Корея е продала оръжия на руската група Вагнер

Тя заяви, че се надява втората й книга да послужи като вдъхновение за американците да се борят срещу фалшивите обещания за „справедливост“, докато все още могат.

Наистина не мисля, че ни остава много време. Вече всички наши основни институции имат същата идеология, която има Северна Корея: социализъм, колективизъм и справедливост. Ние буквално преминаваме през културна революция в Америка. Когато го осъзнаем, може да е твърде късно“, предупреждава тя. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм