Опасенията за хроничния недостиг на храна в Северна Корея нарастват, като тази седмица множество източници посочиха, че е възможно да има смъртни случаи вследствие на глад, съобщават от Си Ен Ен,

Някои експерти твърдят, че страната е достигнала най-тежката си точка, откакто през 90-те години на миналия век гладът, известен като "Трудния марш", предизвика масов глад и уби стотици хиляди хора, или приблизително 3-5% от тогавашното 20-милионно население.

Американски институт за изследване на войната: Украйна подготвя контролирано изтегляне от Бахмут

Според Лукас Ренгифо-Келер, анализатор в Института за международна икономика "Питърсън", търговските данни, сателитните снимки и оценките на ООН и южнокорейските власти сочат, че предлагането на храни вече е "спаднало под количеството, необходимо за задоволяване на минималните човешки нужди".

Дори ако храната се разпределя равномерно - нещо почти немислимо в Северна Корея, където елитът и военните имат приоритет - според Ренгифо-Келер "ще има смъртни случаи, свързани с глада".

Шаламанов за darik.bg: България е единствената страна от Източния фланг на НАТО, която не е в система за ПВО

Южнокорейски официални лица са съгласни с тази оценка, като Сеул наскоро обяви, че смята, че в някои райони на страната се наблюдават смъртни случаи от глад. Макар че представянето на солидни доказателства в подкрепа на тези твърдения е затруднено от изолацията на страната, малко експерти се съмняват в нейната оценка.

Политолог пред Дарик: Скандалите отдръпват избирателите, отколкото да ги стимулират да гласуват

Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН дори преди пандемията от Ковида почти половината от населението на Северна Корея е било недохранено.

Три години на затворени граници и изолация могат само да влошат положението.

В знак на това колко отчаяно е станало положението, севернокорейският лидер Ким Чен Ун проведе четиридневна среща на Работническата партия тази седмица, за да обсъди реорганизацията на селскостопанския сектор на страната, като призова за "фундаментална трансформация" в земеделието, държавните икономически планове и необходимостта от засилване на държавния контрол върху земеделието.

Според различни експерти обаче Пхенян може да обвинява само себе си за проблемите. По време на пандемията Пхенян засили изолационистките си тенденции, като издигна втори слой ограда по 300 км от границата си с Китай и сви малкото трансгранична търговия, до която имаше достъп.

През изминалата година той изразходва ценни ресурси за провеждането на рекорден брой ракетни изпитания.

"Имаше заповеди за стрелба на границата, които бяха въведени през август 2020 г. ... блокада на пътуванията и търговията, която включваше и много ограничената официална търговия", каза Лина Юн, старши изследовател в Human Rights Watch.

Слънцето ще стане червен гигант и ще ни погълне? Интервю с ChatGPT

През 2022 г. Китай официално е изнесъл за Северна Корея близо 56 млн. кг пшенично или маслиново брашно и 53 280 кг зърнени култури под формата на зърно/люспи, според данни на китайските митници.

Но рестрикциите на Пхенян са задушили неофициалната търговия, която, както посочва Юн, е "една от основните спасителни линии на пазарите вътре в Северна Корея, където обикновените севернокорейци купуват продукти".

След затварянето на границите почти не съществуват случаи на контрабанда на китайски продукти в страната чрез подкупи на граничари.

Различни експерти твърдят, че основният проблем е дългогодишно лошо икономическо управление и че усилията на Ким да засили още повече държавния контрол само ще влошат нещата.

"Границите на Северна Корея трябва да се отворят и да се възобнови търговията, за да се подобри селското стопанство и да се осигури прехраната на хората. Но в момента те дават приоритет на изолацията и репресиите", казва Юн.

Но както посочва Ренгифо-Келер, не е в интерес на Ким да позволи неофициалната търговия от миналото да се възроди в тази династично управлявана страна. "Режимът не иска процъфтяваща предприемаческа класа, която може да застраши властта му".

Лора Крумова пред Дарик: Като кучета с оголени зъби сме в социалните мрежи

След това са ракетните тестове, с които Ким продължава да е обсебен, и постоянните му откази на предложения за помощ от съседката му.

Миналата седмица външният министър на Южна Корея Пак Джин заяви в интервю за Си Ен Ен, че "единственият начин Северна Корея да се измъкне от тази беда е да се върне на масата за преговори, да приеме нашето хуманитарно предложение и да направи по-добър избор за бъдещето".

Сеулската агенция за развитие на селските райони смята, че производството на земеделски култури в Северна Корея през миналата година е било с 4% по-ниско от предходната, тъй като е пострадало от наводнения и неблагоприятни климатични условия.

Дъщерята на Навални: „Няма да спрем борбата”

Ренгифо-Келер се опасява, че кулминацията на тези последици, съчетана с "погрешния подход на режима към икономическата политика", може да има катастрофално въздействие върху и без това страдащото население.

"Това е хронично недохранено население в продължение на десетилетия. Всички сигнали сочат към влошаване на ситуацията, така че със сигурност няма да е необходимо много, за да се тласне страната към глад."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм