“Ние навлизаме в една кампания, която е без ентусиазъм. В този смисъл хартиената бюлетина, за която се говореше, че ще вдигне избирателната активност, няма да може да окаже този ефект. От друга страна притесненията, които тя води със себе си за по-висока манипулация на вота, най-вероятно ще седят на масата и това ще окаже влияние.” Така започна разговорът в студиото на Дарик с политическия анализатор Калоян Велчев, в отговор на въпроса за стойността на хартиения вот на предстоящите избори.

Демерджиев: Има сигнали за подготовка за незаконни действия за манипулиране на изборните резултати

Според Велчев ентусиазмът за участие на гласоподавателите с всеки следващи избори започва да повяхва. Превръщането им във всекидневие намалява мотивацията да се ходи до урната, обясни той. Според него влияние оказва и непрестанният режим на предизборна кампания на партиите, което ги лишава от нови теми, с които да ангажират избирателите. Цялата тази ситуация започва да изглежда до болка позната, макар и да има своите отлики, обясни анализаторът. Теми като “Магнитски” пораждат медиен шум, но едва ли ще повлияят на избирателната активност, смята Велчев. 

Печелившите от ниската избирателна активност са по-малките формации, обясни анализаторът. Той сравни приблизително еднаквите резултати на ВМРО и “Български възход” на различни избори, при които втората партия е успяла да влезе в парламента, а първата - не. 

Стартира 5-та предизборна кампания за 2 години

Относно видеонаблюдението анализаторът смята, че то ще има два ефекта. От една страна допълнителна сигурност, но от друга това би забавило още повече процесите по преброяване. Според него тези два елемента дават нови опции за спекулации от страна на политическите сили. 

Скандалите по-скоро вече отдръпват избирателите, отколкото да ги стимулира да излязат и да гласуват, смята политологът. Липсата на разговора “какво следва” и фокусирането върху миналото и конфликтите отдръпва избирателите от процесите, допълни той. Според Велчев имаме нужда по-позитивен дневен ред. Голяма част от партиите биха спечелили, ако помислят за смяна на лидерството и дневния ред, обясни той. 

Не може да очакваме гражданското общество да бъде постоянен фактор за стимулация на политиците да действат, обясни политологът в отговор на въпрос за силата на “площадите” и протестните импулси. Според политолога не е необходим постоянен натиск от улицата, тъй като политическата воля е заявена на избори и тя трябва да бъде реализирана от политиците. 

Лора Крумова пред Дарик: Като кучета с оголени зъби сме в социалните мрежи

Подкрепата за тези, свързани с проруски позиции, е по-скоро антисистемен вот, отколкото чиста любов към Русия, смята Велчев. Подобен вид кампания може и да е популярна, но не е задължително тя да повлияе положително на желанието за гласуване, допълва той. Според него този тип избиратели заявяват тезите си, но не винаги излизат да дадат гласа. 

Липсата на голям нов играч, който да привлече към себе си специфичния вид избиратели, може да доведе до допълнително намаляване на избирателната активност, отбеляза гостът. Според него объркаността на системата трудно вече може да идентифицира кои партии са опозиционни, което допълнително ще повлияе върху избирателите, които търсят подобен тип политически обекти.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм