“Аз гледам сутрешните формати на всички телевизии. Някъде там ми се разваля настроението, защото вече за пореден път гледаме нещо, което се е случвало и няма изгледи да става по-добре. Но с годините съм изградила хигиена за собствената си психика - в дните, в които почивам, излизам от това което се случва.” Така започна разговорът си Лора Крумова във форума за идеи на Дарик “Стълбището”.

Тодор Джиков: Проблемът с високите цени идва не от производителите, а от търговските вериги

“Имам конкретен пример, кого мога да нарека журналист днес”, заяви Крумова, в отговор на въпроса какъв би бил “синовният дълг” на журналиста в България. Тя даде за пример свой проект, който се занимава с това да разказва истории, които променят средата, в която живеем, и даде за пример “Под тепето” - пловдивска медия за местна журналистика. Тя обясни как редакцията на сайта се издържа от множество странични дейности, включително и бар и coworking пространство, за да може да се занимават със свободна журналистика.

Разговорът продължи с цитат на Георги Лозанов: “Лош телевизионен навик е отразяването на битови престъпления като първа новина в информационните емисии, а специално убийствата всякаш ги чакат до последно, за да започне емисията ударно.”  Според Крумова има тенденция за групиране на лошите новини и това е изтощаващо. Тя обясни, че въпреки многогодишния си опит, подобен информационен поток й влияе и затова в свободното си време излиза от него.

Слънцето ще стане червен гигант и ще ни погълне? Интервю с ChatGPT

“Обикновено нещата, които на мен ми харесват, нямат рейтинг”, обясни Крумова и добави, че не е от високомерност, но не се приема за средностатистически зрител. 

“Изпитвам гняв към социалните мрежи”, заяви Лора Крумова, отговаряйки на въпрос за социалните медии. Тя обясни, че е наблюдавала неведнъж ситуации, в които са зачеркнати личности заради едно или друго тяхно изявление. “Като кучета с оголени зъби сме”, добави тя. 

Дори самата тя е ставала обект на подобен “публичен линч”, заяви журналистката. Даде за пример ситуация от последната седмица, в която е допуснала грешка в ефир по чувствителна тема и е последвала широка реакция в социалните мрежи. Тя добави, че съществува бизнес, който се подкрепя от определени политически формации, свързан с това да се очернят хора, които са неудобни. Тя обясни, че в предходен свой проект, който се е занимавал с разследване на купуването на гласове по време на избори, е била нападната от жълти медии, че е “американско ченге”.

Чатботове срещу хора: Коe да изберете и защо?

“Преди всичко аз се интересувам не толкова от политика, колкото от всичко останало. Искам да снимаме история, която е на един сириец, който преди години възстанови Лъвов мост. Сега иска да възстанови оградата на паметника на Цар Освободител. И го прави безплатно.” Това обясни Крумова за нещата, които са й интересни извън политиката. 

Уволнението на Александър Морфов е политическо, обясни Крумова, уточнявайки, че пречупва отговора си през призмата на обикновен гражданин. Тя добави, че хора като Морфов със сигурност не са лесни, като личности, но това е нормално.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм