Украинските войски вероятно създават условия за контролирано изтегляне от град Бахмут в Донецка област, отбелязва се в нов доклад на американския Институт за изследване на войната (ISW). Геолокационни кадри, публикувани на 3 март, потвърждават, че украинските войски са взривили два важни моста в района на Бахмут - един през река Бахмутовка в североизточната част на Бахмут и един по магистралата Хромово-Бахмут в западната част на града. „Превантивното унищожаване на мостовете вероятно показва, че украинските сили може да се опитват да пречат на руското движение в източен Бахмут и да ограничат потенциалните руски изходни маршрути от Бахмут на запад“, казва се в анализа, цитирани от БГНЕС.

Путин подписа указ, поставящ руската икономика във военно положение

На 28 февруари президентският съветник Александър Роднянски каза, че при необходимост украинските сили могат да се изтеглят от позициите си в Бахмут. Според него Украйна е укрепила територията западно от Бахмут, така че дори ако украинските войски започнат да отстъпват, не е задължително руските войски да успеят бързо да превземат целия град.

„Ако украинското военно командване сметне за необходимо да се оттегли от Бахмут, то, съдейки по изявленията и съобщенията за действията на украинската армия, ще се извърши ограничено и контролирано изтегляне от особено трудни участъци на Източен Бахмут“, казват анализатори.

Защитата на Бахмут продължава няколко месеца. Там се водят тежки битки, околностите са осеяни с труповете на нашествениците, в частност на "вагнеровците", предаде агенция УНИАН.

Критици на Кремъл искат облекчение на западните санкции за руски магнати

По-рано министър на отбраната Олексий Резников каза, че Русия губи близо до Бахмут 500 войници всеки ден.

В петък лидерът на частна военна групировка „Вагнер” Евгений Пригожин обяви, че градът е почти напълно обкръжен и остава само един свободен път за армията на Украйна. В същото време една от тактическите въздушни разузнавателни части получи заповед да напусне Бахмут. Военните защитават града в продължение на 110 дни, а самата битка за града започна през май 2022 година.

Според CNN в нощта на 3 март руските войски са взривили важно транспортно съоръжение близо до Бахмут.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексий Данилов успокои украинците, че Украйна знае как да действа в тази ситуация около Бахмут. В същото време той подчерта, че обстановката в града е тежка.

Блинкен към Лавров: Прекратете тази агресивна война

В интервю за германския в. „Билд” Резвиков не отхвърли възможността Бахмут да падне в ръцете на Русия, но добави, че за нея това ще бъде „малка победа”. Градът е част от втората линия на украинската отбрана в Донбас

Днес някогашния 74-хиляден град е почти унищожн. Местните васти съоблщиха, че в него все още живея 5000 души.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм