Руските критици на президента Владимир Путин прекараха последната година в натиск върху САЩ и техните съюзниците да наложат санкции на хиляди служители на Кремъл и бизнес магнати. Сега те искат ясен път, по който тези, които се обявяват против войната, да бъдат извадени от черните списъци, твърди агенция Блумбърг в свой коментар.

Бизнесменът в изгнание Михаил Ходорковски, който прекара години в руски затвор след конфликт с президента Владимир Путин, тази седмица писа до Министерството на външните работи на Обединеното кралство, в което призова да бъдат отменени санкциите срещу Олег Тинков, милиардер, който публично осъди инвазията на Путин и се отказа от руското си гражданство.

Блинкен към Лавров: Прекратете тази агресивна война

"Смятам, че решението за налагане на санкции срещу него беше погрешно", заяви Ходорковски, визириайки многократните критики на Тинков към правителството на Путин. "Отмяната на санкциите трябва да бъде много ясно обвързана с общественото разграничаване от този режим и неговата агресивна война."

Тъй като войната се проточва, много магнати оспорват правното основание за включването им западните санкционни списъци. Все още никой от тях не е успял.

Тази седмица Тинков официално подаде молба до Министерството на външните работи на Обединеното кралство да бъде изваден от списъка със санкции.

"Подкрепям решението на британското правителство да наложи санкции на хора, които подкрепят Путин или улесняват войната", заяви Тинков в изявление.

Банкери на съд в Цюрих, обвинени в подпомагане на човек, известен като „портфейла на Путин“

"Тъжно е, че те погрешно са ме сметнали за един от тези хора. Вдигането на санкциите срещу мен би било справедливо и би изпратило сигнал, че западните санкции са насочени не към всички руснаци, а само към хората, които подкрепят Путин и неговата инвазия."

Запитано за искането, Министерството на външните работи заяви, че не коментира индивидуални санкции. "Всяко санкционирано физическо или юридическо лице има право да оспори и има ясен правен път за това", се казва в изявлението на министерството.

Соред Националната агенция за превенция на корупцията на Украйна, най-голям брой санкции срещу Русия от началото на нахлуването ѝ в Украйна са наложени от Великобритания – 1485, следвана ор ЕС – 1334 и САЩ – 1232.

Ходорковски не е единственият руски опозиционен активист, който призовава санкциите да бъдат обвързани с публична критика на войната.

САЩ търсят подкрепата на съюзниците за евентуални санкции на Китай заради войната в Украйна

Леонид Волков, председател на Фондацията за борба с корупцията на Алексей Навални, лобира пред европейски, британски и американски представители за разширяване на санкциите, така че да обхванат всички. Вълков включи в списъка на организацията 6000 руски служители и поддръжници на Кремъл. Но за да бъдат санкциите по-ефективни в дестабилизирането на Путин, Волков заяви, че западните служители трябва да определят ясни критерии за това как лицата могат да бъдат извадени от списъка, включително като осъдят войната и платят обезщетение на Украйна.

"Крайната цел е да се спре войната, а не да се наказват хора", каза Волков в интервю. "Санкциите ще бъдат ефективни само при наличие на стратегия за изход. В противен случай хората няма къде да отидат, освен да се върнат в Москва, където стават все по-зависими от Путин. Трябва да им бъде представена ясна възможност - направете това и това и санкциите ще бъдат отменени."

Москва готви ответни мерки на новите санкции от ЕС и САЩ

Волков заяви, че е казал на британските власти, че трябва да отменят санкциите срещу Тинков като стимул за други руски магнати да скъсат връзките с Путин. Тинков е заявил, че Кремъл е заплашил да национализира онлайн банката, която той е основал, след като е критикувал войната, което го е принудило да продаде миналата година своя дял, наречено от него "продажба на пожар".

През октомври Волков написа писмо до ЕС с искане да бъдат премахнати от санкциите бизнесмени, които осъждат войната и "не са свързани с престъпленията, извършени от режима на Путин". Санкциите понякога "са насочени към бизнесмени, които действат добросъвестно, често просто защото притежават руски паспорти, докато истинските престъпници, които са се обогатили чрез близките си връзки с режима на Путин, за пореден път се измъкват безнаказано", каза Волков.

Говорител на Европейската комисия заяви, че за блока края на войната и безусловното изтегляне на руските войски са едно от основните условия за облекчаване на санкциите.

Кремълската медия „RT France“ подаде молба за банкрут

Опозиционни активисти също призоваха за облекчаване на санкциите за други, които са били са по-сдържани в критиките си към войната от Тинков. Волков визира милиардера Михаил Фридман и неговите партньори в "Алфа Груп", която контролира най-големия търговец на дребно и частна банка в страната - Петър Авен, Герман Хан и Алексей Кузмичев - като примери за магнати, заслужаващи облекчаване на санкциите. Фридман публично осъди войната като "трагедия", заявявайки, че "войната никога не може да бъде отговор" в изявление от 28 февруари, 2022 г., но не отправи директна критика към Путин.

"Ние не вярваме, че те са били по някакъв начин свързани с режима на Путин или че трябва да бъдат държани отговорни за неговите престъпления", пише Волков за акционерите на "Алфа".

Обединеното кралство и ЕС се позоваха на предполагаемите връзки на „Алфа“ с Кремъл, когато наложиха санкциите. ЕС нарече Авен "един от най-близките олигарси на Владимир Путин". Той нарече Фридман "помощник" в близкото обкръжение на Путин и заяви, че другите акционери на „Алфа“ поддържат близки отношения или връзки с Кремъл. Великобритания заяви, че Фридман, Авен и Хан са тясно свързани с Путин и че те, заедно с Кузмичев, са се облагодетелствали от руското правителство.

Зеленски: Войната натисна бутона за рестарт на НАТО, победата е неизбежна

Мъжете отричат тези твърдения и оспорват санкциите.

САЩ се въздържаха от налагане на санкции на акционерите на "Алфа" или на Тинков, но наложиха на „Алфа Банк“. Фридман остава в Лондон въпреки ограниченията, а Авен и Кузмичев не са се завръщали в Русия след инвазията.

Други критици на Кремъл отправиха подобни призиви от името на Фридман. Носителят на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов, главен редактор на независимия вестник "Новая газета", закрит от Кремъл, призова ЕС да преразгледа санкциите срещу магната, като се имат предвид неговите инвестиции в Украйна и приятелството му с покойния руски опозиционен лидер Борис Немцов, който беше застрелян близо до Кремъл през 2015 г.

"Трудно е да си представим "човек, близък до Путин", който би се сприятелил с яростен противник на Кремъл", пише Муратов, като подчертава, че няма финансови или професионални връзки с Фридман. Иля Яшин, опозиционен политик, който сега е в затвора в Русия, написа подобен призив за магната миналия месец. Адвокатите на Фридман са изпратили писмата на активистите до ЕС преди решението му този месец за подновяване на санкциите.

Първите дни на войната в Украйна през погледа на световните лидери

Навални, един от най-изтъкнатите критици на Путин, оцеля след отравяне през август 2020 г., за което той и западните правителства обвиниха Кремъл. Той беше вкаран в затвора, след като се завърна в Русия през 2021 г. и излежава 9-годишна присъда, след като беше осъден за измама и неуважение към съда. Докато е в затвора, сътрудниците на фондацията му продължават да разследват руски длъжностни лица и магнати за корупция.

Ходорковски заяви, че магнатите, които искат облекчаване на санкциите, трябва не само да осъдят войната, но и също така да осъдят Путин и да декларират подкрепа за териториалната цялост на Украйна. Фридман е изпълнил само първото от тези условия, каза той.

"Смятам, че Фридман и Авен се страхуват да не паднат от двата стола, на които са седели в продължение на много години", каза той. "Русия ще им затвори вратата, а Западът няма да я отвори." 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм