Ким Чен Ун призова за ударно увеличаване на ядрения арсенал на Северна Корея, включително за масово производство на тактически ядрени оръжия и разработване на нови ракети за ядрени контраудари, съобщиха държавните медии в неделя. В доклад, произнесен в края на ключова партийна среща в Пхенян, севернокорейският лидер заяви, че страната трябва да „укрепи изключително много военните си мускули“ през 2023 г. в отговор на враждебната, според него, политика на САЩ и Южна Корея, съобщи единствената информационна агенция на страната.

“TheRealNews“: Байдън трябва да приеме, че САЩ не могат да сплашат Северна Корея

Понеже Вашингтон и Сеул са решени да „изолират и задушат“ Севера, Ким изтъкна, че страната му ще се съсредоточи върху „масовото производство на тактически ядрени оръжия“ и ще разработи „друга междуконтинентална балистична ракета, чиято основна цел ще е бърз ядрен контраудар ". Това са целите на „основната ориентация“ на ядрената и отбранителната стратегия за 2023 г., уточнява се в съобщението на агенцията.

Военното напрежение на Корейския полуостров нарасна рязко през 2022 г., тъй като Северът извършваше изпитания почти всеки месец в нарушение на санкциите. Той тества и най-модерната си междуконтинентална балистична ракета досега. Пхенян завърши годината на рекордни тестове с изстрелвания на ракети в събота и неделя, каза военното командване на Сеул.

Северна Корея изстреля балистична ракета с голям обсег

Ким е казал на срещата, че оръжията поставят Южна Корея "в обхвата на удара и (са) способни да носят тактическа ядрена бойна глава".

Северна Корея набляга на „възможността за реални действия“, каза Ян Му Чжин, професор в Университета за севернокорейски изследвания в Сеул. „Северна Корея сигнализира за тактическа промяна на непряк натиск върху САЩ чрез натиск върху Южна Корея и ескалация на напрежението на Корейския полуостров от тази година“, смята професорът. Министерството на отбраната в Сеул нарече последните заплахи на Северна Корея "провокативна реторика, която сериозно вреди на мира и стабилността на Корейския полуостров" и призова Пхенян незабавно да се откаже от ядрените си програми. "Строго предупреждаваме, че ако Северна Корея се опита да използва ядрено оръжие, режимът на Ким Чен Ун ще бъде изправен пред край", добави министерството в изявление. Изстрелванията идват само дни след като Сеул изпрати изтребители срещу пет севернокорейски дрона, които в понеделник нахлуха във въздушното пространство на Юга.

САЩ: Северна Корея тайно доставя артилерийски снаряди на Русия

Още една Украйна?

Лим Юл Чул, професор в университета Кюнгнам, каза, че последното изявление на Севера показва, че "те се подготвят за възможността за истинска война след колапса на междукорейските отношения". Той предупреди, че ако САЩ и Южна Корея отговорят с допълнително засилване на военните учения, което е напълно възможно, напрежението между двете Кореи ще достигне „безпрецедентно ниво“ през 2023 г. „Наистина би било разумна прогноза, че Корейският полуостров може да се превърне във втора Украйна, ако ситуацията бъде управлявана зле“, добави той.

През 2022 г. Ким каза, че иска страната му да има най-мощната ядрена сила в света и обяви Севера за „неотменима“ ядрена държава.

Северна Корея заплаши САЩ с „мощни мерки“, ако продължат ученията с Юга

Намерението е, ако Северна Корея масово произвежда ядрени оръжия, дори без агресивни провокации, САЩ няма да имат друг избор, освен някой ден да признаят Северна Корея за ядрена държава“, каза пред АФП Го Мьонг Юн, изследовател в Института за политически изследвания Asan.

Северна Корея също планира да изстреля първия си военен сателит "на възможно най-ранна дата", след като Южна Корея успешно тества ракета носител на твърдо гориво в петък.

МААЕ: Има признаци, че Северна Корея подготвя ядрен опит

„Провокациите, включително нахлувания с дронове, изглеждат прекомерни за възпиране и може да имат за цел да сплашат Южна Корея, за да предприеме по-мека политика“, смята Лейф-Ерик Ийсли, професор в университета Ewha в Сеул. Тъй като Ким се отрича от дипломацията и заплашва да произвежда масово ядрени оръжия, най-вероятно Южна Корея ще удвои усилията си за повишаване на собствения си отбранителен капацитет и готовност, каза той. „Ако Китай не иска регионалната нестабилност на междукорейска надпревара във въоръжаването на прага си, той ще трябва да направи повече, за да овладее Пхенян през 2023 година“, съветва професорът. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм