Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че се наблюдават все повече признаци, че Северна Корея се готви да извърши първия си ядрен опит от 2017 г., предаде ДПА.

"Надяваме се да не се стига дотам, но за съжаление индикациите сочат друго", заяви директорът на МААЕ Рафаел Гроси в Ню Йорк. "Това е нещо, което буди силно безпокойство у всеки, защото ще бъде поредното потвърждение, че си имаме работа с ядрена програма, която се развива на пълни обороти, и то по доста притеснителен начин."

„Северът действа като ядрена държава“. Защо Ким Чен Ун засилва натиска?

Наблюдатели от месеци изразяват загриженост, че след поредицата ракетни изпитания, извършени от Северна Корея в последно време, най-вероятно предстои тя да извърши и първия си от почти пет години ядрен опит.

От юни МААЕ съобщава за активност на полигона Пунгери, на който между 2006 и 2017 г. КНДР извърши шест пробни ядрени взрива.

В четвъртък американските военни предупредиха Северна Корея, че всяко ядрено нападение от нейна страна срещу САЩ или техен съюзник "ще доведе до края на режима" в Пхенян, предаде Асошиейтед прес.

САЩ обещават пълна военна защита срещу КНДР на съюзниците си от Япония и Южна Корея

"Няма сценарий, при който режимът на Ким да използва ядрено оръжие и да оцелее", се казва в обнародвана вчера от Пентагона Стратегия за националната сигурност. Министерството  добавя, че ще продължи да сдържа Северна Корея чрез "изнесено военно присъствие", включително чрез потенциала си за ядрено възпиране и за противовъздушна и противоракетна отбрана, като това ще става в тясна съгласуваност и оперативна съвместимост с южнокорейските въоръжени сили.

Във вторник американският заместник държавен секретар Уенди Шърман предупреди при посещение в Токио, че САЩ ще използват целия си военен потенциал, "включително ядрения", за да защитят съюзниците си Южна Корея и Япония.

Правителството в Пхенян е с наложени тежки международни санкции заради ядрените си оръжия и програмата си за балистични ракети.

Северна Корея тества крилати ракети, способни да носят ядрени оръжия

Тази нощ Северна Корея отново извърши ракетни изпитания. От провинция Кануон по посока на Японско море бяха изстреляни две балистични ракети с малък обсег, съобщи агенция Йонхап, като се позова на командването на южнокорейската армия.

По-рано бе съобщено, че КНДР е изстреляла една балистична ракета.

Двете ракети са паднали извън изключителната икономическа зона на Япония, предаде агенция Киодо, като се позова на южнокорейската армия и японски правителствен източник. Няма данни за разрушения, посочи японският представител.

Столтенберг осъди изстрелването на ракети от Северна Корея

Това е 28-мото ракетно изпитание на Северна Корея за тази година, отбелязва Киодо.

Периодите на напрежение със Северна Корея идват и си отиват, но ситуацията на Корейския полуостров в момента е най-нестабилната от пет години насам и изглежда вероятно ще се влоши, пише Би Би Си в свой анализ.

През последния месец Северът изстреля ракета над Япония, принуждавайки жителите да търсят подслон, което британското издание определя за враждебен и провокативен акт. Тя изстреля няколко други балистични ракети, прекара бойни самолети близо до границата си с Южна Корея и изстреля стотици артилерийски снаряди в морето, които паднаха във военна буферна зона, създадена от двете Кореи през 2018 г., за да поддържат мира. Двете страни технически все още са във война.

Politico: Северна Корея автоматично ще изстреля ядрени ракети, ако Ким Чен Ун бъде убит

Какво е намислил Ким Чен Ун? Има три причини, поради които Северна Корея е склонна да изстрелва ракети:  

  • да тества и подобри оръжейната си технология;
  • да изпрати политическо послание към света (предимно към САЩ);
  • да впечатли хората си у дома и да укрепи лоялността си към режима.

Може да е трудно да се дешифрира на коя от тези цели служат действията на Пхенян, но този път Ким беше ясен. Държавните медии съобщиха няколко пъти, че последните изстрелвания и учения са в отговор на военните учения, провеждани от САЩ, Южна Корея и Япония. Северът обвини враговете си за ескалиране на напрежението и каза, че изстрелванията му са ясно предупреждение, че трябва да спрат.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм