Периодите на напрежение със Северна Корея идват и си отиват, но ситуацията на Корейския полуостров в момента е най-нестабилната от пет години насам и изглежда вероятно ще се влоши, пише Би Би Си в свой анализ. 

През последния месец Северът изстреля ракета над Япония, принуждавайки жителите да търсят подслон, което британското издание определя за враждебен и провокативен акт. Тя изстреля няколко други балистични ракети, прекара бойни самолети близо до границата си с Южна Корея и изстреля стотици артилерийски снаряди в морето, които паднаха във военна буферна зона, създадена от двете Кореи през 2018 г., за да поддържат мира. Двете страни технически все още са във война.

Северна Корея тества крилати ракети, способни да носят ядрени оръжия

В понеделник севернокорейски търговски кораб пресече морската граница на двете страни, което ги накара да стрелят предупредително. Южна Корея твърди, че нахлуването е било умишлено.

И така, какво е намислил Ким Чен Ун? Има три причини, поради които Северна Корея е склонна да изстрелва ракети:  

  • да тества и подобри оръжейната си технология;
  • да изпрати политическо послание към света (предимно към САЩ);
  • да впечатли хората си у дома и да укрепи лоялността си към режима.

Северна Корея изстреля отново ракета към Японско море

Може да е трудно да се дешифрира на коя от тези цели служат действията на Пхенян, но този път Ким беше ясен. Държавните медии съобщиха няколко пъти, че последните изстрелвания и учения са в отговор на военните учения, провеждани от САЩ, Южна Корея и Япония. Северът обвини враговете си за ескалиране на напрежението и каза, че изстрелванията му са ясно предупреждение, че трябва да спрат.

Вашингтон, Сеул и Токио провеждат широкомащабни военни учения, отделно и заедно, през последните два месеца, за да покажат, че са готови за севернокорейска ядрена атака. Няма никакво съмнение, че те са антагонизирали Ким, който винаги е гледал на подобни учения като на врагове, които репетират за нахлуване. Причината, поради която Северна Корея започна да разработва ядрени оръжия, беше да се спре да бъде нападната.

Столтенберг осъди изстрелването на ракети от Северна Корея

Има обаче една по-малко ясна причина, поради която той може да повишава напрежението сега. Някои смятат, че може би подготвят почвата за по-провокативен тест - детонация на ядрено оръжие за първи път от пет години или дори атака в малък мащаб срещу Южна Корея.

Миналата година Ким Чен Ун изложи петгодишен план. В него описва всички нови оръжия, които планира да разработи. Вътре влизат и по-малки ядрени бомби на бойното поле, както и ракети с малък обсег, които да ги носят. Неотдавнашните тестове са доказателство, че Ким Чен Ун не само си проправя път през този списък с желания за оръжия, но и че обучава войските си да ги използват. Той използва някои от скорошните тренировки, за да симулира ядрена атака срещу Южна Корея.

Северна Корея изстреля балистична ракета над Япония

Сега Ким се нуждае от внимание. Той има нужда светът да забележи напредъка, който е постигнал, ако иска някой ден да получи вдигане на суровите международни санкции срещу страната му. Санкциите не са спрели Северна Корея да разработва оръжия, но те нанасят вреда на икономиката ѝ.

Преговорите, насочени към намаляване на тези санкции, отдавна са в застой и Северна Корея се изплъзва надолу в глобалния дневен ред. Светът е много по-загрижен за войната в Украйна и възхода на авторитарен Китай. Позицията на президента Байдън е, че санкциите срещу Северна Корея могат да бъдат облекчени само когато тя се съгласи да се откаже от всичките си ядрени оръжия.

Северна Корея изстреля неидентифицирана балистична ракета

Междувременно Вашингтон и Сеул се споразумяха да засилят отбраната си на полуострова, като проведат военните учения, които Пхенян толкова мрази, и отговорят със сила на провокациите му. След последния кръг от изстрелвания на ракети и тренировки на Севера, Южна Корея изпрати бойни самолети и изстреля собствена артилерия.

Ако Ким иска да накара САЩ да преговарят при по-изгодни за него условия, той трябва да докаже колко опасна е станала страната му. Миналия месец той обяви Северна Корея за държава с ядрени оръжия, позиция, която каза, че е необратима.

Politico: Северна Корея автоматично ще изстреля ядрени ракети, ако Ким Чен Ун бъде убит

"Трябва да се тревожим колко настоятелен е станал лидерът на Северна Корея", каза Ким Чен-дае, бивш съветник в Министерството на отбраната на Южна Корея. Той посочи как в миналото Северна Корея е изчаквала американските сили да приключат военните си учения, преди да отмъстят. Този път те стреляха с артилерия в морето, докато течаха учения.

Никога досега не сме виждали тази дързост и агресия, различно е. Северът действа като ядрена държава“, каза той.

Ким Чен Ун: Северна Корея никога няма да се откаже от ядреното оръжие

Правителствата на САЩ и Южна Корея смятат, че подготовката за седмия тест на ядрено оръжие на Северна Корея е завършена и Северът чака подходящия политически момент за действие. Отваря се привлекателен прозорец, тъй като конференцията на китайската комунистическа партия вече приключи и междинните избори в САЩ наближават.

Междувременно Южна Корея е в разгара на още един кръг от военни игри, като САЩ трябва да се присъединят към тях. Те може да осигурят на Ким Чен Ун претекста, който той чакаше.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм