Съединените щати обвиниха Северна Корея, че доставя бойни ракети на руската наемническа група Вагнер за използване в Украйна, предаде Би Би Си.

Белият дом заяви, че пратката нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и че ще обяви допълнителни санкции срещу Вагнер.

И Северна Корея, и Вангер отрекоха информацията.

Сезираха руската прокуратура срещу Путин - казал „война“, а не „специална операция“

Бойците от наемническата група са нараснали от 1000 до близо 20 000 в Украйна, съобщи правителството на Обединеното кралство. Групата е активна напоследък и в Сирия и африканските страни и многократно е обвинявана във военни престъпления и нарушения на човешките права.

Вагнер търси по света доставчици на оръжия, за да подпомогне военните си операции в Украйна“, каза пред репортери говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

Можем да потвърдим, че Северна Корея е извършила първоначалната доставка на оръжие за Вагнер, които са платили за това оборудване“, каза той.

Песков: Байдън и Зеленски отказват да чуят опасенията на Русия

Белият дом съобщи, че групата наемници е получила пехотни ракети от Северна Корея. Кърби заяви, че Вагнер харчи повече от 100 милиона долара всеки месец в Украйна.

Той добави, че групата сега съперничи на руската армия по сила.

Британският външен министър Джеймс Клевърли подчерта, че Великобритания е съгласна с оценката на Вашингтон.

Фактът, че президентът Путин се обръща за помощ към Северна Корея, е знак за отчаянието и изолацията на Русия“, каза Клевърли в изявление.

Зеленски в Конгреса на САЩ: Украйна никога няма да се предаде

Собственикът на Вагнер Евгений Пригожин обаче отрече твърдението, наричайки го "клюки и спекулации", докато външното министерство на Северна Корея нарече докладите "безпочвени".

Неговата позиция "остава непроменена" и сделка за оръжие между Северна Корея и Русия "никога не е имало", каза севернокорейски говорител. Смята се, че групата Вагнер за първи път е влязла в действие по време на анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Дмитрий Рогозин е ранен при обстрел от украинската армия

Нейният собственик Пригожин е олигарх, известен като "главния готвач на Путин" - така го наричат, защото той се е издигнал от ресторантьор и кетъринг за Кремъл.

Влиянието и присъствието на Вагнер се засили драстично, тъй като руската инвазия в Украйна претърпя множество неуспехи.

Смята се, че през март 2022 г. Вагнер е изпратил първоначална сила от малко над 1000 души. Служители на Обединеното кралство обаче съобщават, че този брой вече е нараснал до повече от 20 000 - около 10% от общите руски сили на място.

САЩ ще предоставят на Украйна система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“

Раздутите редици на Вагнер са свързани с целенасоченото набиране на осъдени в руските затвори. Служители на Обединеното кралство казват, че оценките от отворен източник показват, че броят на осъдените в руските затвори е намалял с повече от 23 000 през двата месеца, водещи до ноември 2022 г. Това е именно периодът, в който се набираха хора.

Смята се, че много затворници са се присъединили към Вагнер, въпреки че няма точни числа. В замяна им е обещано, че ще получат заплати и присъдите им ще бъдат отменени след шест месеца на фронтовата линия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм